Hoe werkt het nieuwsoverzicht?

Overzicht

Het nieuwsoverzicht is een gepersonaliseerde stroom verhalen in het midden van ieders Facebook-startpagina, inclusief statusupdates, foto’s, video’s, links, appactiviteiten, groepsgesprekken en meer.

Het doel van het nieuwsoverzicht is om mensen de verhalen te tonen die belangrijk voor hen zijn. Door mensen relevante verhalen hoog in hun nieuwsoverzicht te laten zien, hopen we iedereen de beste, gepersonaliseerde ervaring op Facebook te kunnen bieden. We doen dit door rekening te houden met duizenden signalen en verhalen per persoon te ordenen van meest tot minst relevant. Iedere keer dat iemand zijn of haar nieuwsoverzicht vernieuwt, sorteert het nieuwsoverzicht alle verhalen die ze kunnen zien en worden deze verhalen in die volgorde getoond.

  • Meer dan 1,6 miljard mensen gebruiken Facebook om in verbinding te komen met dingen waar ze om geven.
  • 1,09 miljard mensen bezoeken Facebook dagelijks.
  • De gemiddelde bezoeker besteedt 50 minuten op de website.
  • Er worden dagelijks gemiddeld meer dan een miljard verhalen op Facebook geplaatst.

Hier leggen we enkele signalen uit die we bekijken, hoe we de inhoud sorteren in het nieuwsoverzicht van mensen en effectieve methoden waarmee je als non-profit de gewenste doelgroepen kunt bereiken.

Hoe het nieuwsoverzicht prioriteit aan verslagen geeft

De drie belangrijkste soorten signalen die worden gebruikt om per persoon de relevantie van berichten in te schatten, zijn:

  • WIE HEEFT HET GEPLAATST: de vrienden, familieleden, nieuwsbronnen, bedrijven en bekende personen waarmee je de meeste interactie hebt, krijgen prioriteit in je nieuwsoverzicht
  • TYPE BERICHT: het nieuwsoverzicht geeft prioriteit aan het type berichten waarmee mensen de meeste interactie hebben, of dat nu foto’s, video’s of links zijn.
  • BERICHTACTIVITEIT: berichten met veel vind-ik-leuks, opmerkingen en deelacties (vooral van mensen waarmee iemand veel interactie heeft) kunnen hoger in het nieuwsoverzicht van iemand worden weergegeven.

Het is mogelijk om berichten te zien van mensen en pagina’s die je niet volgt, als een vriend of een pagina die je volgt er interactie mee heeft. Als je bijvoorbeeld vrienden bent met Joan Smith, kun je mogelijk een verhaal in je nieuwsoverzicht zien waarbij staat ‘Joan Smith vindt dit bericht van Mercy Corps leuk’, zelfs als je zelf niet de pagina van Mercy Corps leuk hebt gevonden. Wanneer je berichten maakt waarmee mensen de interactie aangaan, bereikt je inhoud meer mensen die je pagina leuk vinden en hun vrienden.

OPMERKING: De statistiek die de hoeveelheid mensen toont die je bericht hebben gezien, heet bereik. Bereik is het aantal unieke personen waar je bericht naar is verspreid. Met Paginastatistieken kun je zien op welke manier dit getal is opgebouwd.

Wat betekent dit voor jouw non-profit op Facebook?

Een belangrijke manier om de gewenste doelgroep te bereiken, is door inhoud te maken die de doelgroep wil zien en waarvan de doelgroep wil dat gezien wordt dat ze deze delen.  Je moet daarom strategisch nadenken over hoe je inhoud plaatst die relevant is voor die doelgroep, die ze leuk vinden, delen, waar ze opmerkingen bij willen plaatsen of gewoon graag zien. Hierbij helpt het om de kenmerken van je gewenste doelgroep te begrijpen en het soort inhoud waar ze normaal gesproken op reageren.

Hier zijn enkele effectieve methoden waarvan we hebben gezien dat ze werken voor non-profits op Facebook. Je hoeft ze niet allemaal tegelijkertijd te gebruiken. Begin er met een paar waarvan je denkt dat ze nuttig kunnen zijn.

Trek de juiste volgers aan

Je wilt je Facebook-community opbouwen met mensen die je inhoud graag zien en er op willen reageren. Het is niet per se nuttig om je doelgroep te laten groeien met trucjes of door inhoud te plaatsen die niet aansluit op je doelstellingen of de missie van je organisatie.

Leer je doelgroep kennen

Als je niet weet wat de mensen in je community willen zien, kun je dit onderzoeken door met verschillende berichten te experimenten. Je hoeft niet vanaf het begin de perfecte strategie voor plaatsen te hebben. Probeer eerst regelmatig berichten te plaatsen en verander doelbewust de lengte, het type, de toon en het onderwerp van de berichten. Bekijk na enkele weken opnieuw de berichtstatistieken om te zien welke berichten de meeste interactie opleveren. Het doel is om het soort inhoud en aanzetten tot actie te ontdekken die aansprekend zijn voor je supporters. Je kunt ontdekken wat je doelgroep leuk vindt door middel van Zoeken op Facebook, Paginastatistieken of Doelgroepstatistieken.

Afzonderlijke verhalen delen

Mensen gaan vaak de interactie aan met emotionele of inspirerende verhalen over mensen. Vind eenvoudige, menselijke verhalen over je begunstigden, werknemers of vrijwilligers en deel ze met je doelgroep. Je kunt experimenteren met de lengte, maar over het algemeen is het slim om je verhalen kort te houden en een foto of video van de persoon toe te voegen. Zorg er natuurlijk wel voor dat je toestemming hebt van de persoon voordat je hun verhalen deelt.

Plaats afbeeldingen en video’s

Foto’s en video’s zorgen vaak voor veel interactie op Facebook. Plaats foto’s van je programma’s, team en vrijwilligers of upload thematische albums. Afbeeldingen waarop wordt geklikt, die mensen leuk vinden, delen, of waar ze opmerkingen bij plaatsen, behalen een groter bereik dan afbeeldingen waar geen interactie mee is. We hebben gezien dat video’s vaak meer interactie genereren dan anderen soorten inhoud. Video’s die langer dan drie seconden worden afgespeeld, waarvan het geluid wordt ingeschakeld of die helemaal worden bekeken krijgen een hoge prioriteit in het nieuwsoverzicht. Vierkante video’s en afbeeldingen worden vier keer zo vaak gedeeld.

Praat met mensen, niet tegen mensen

Als je doel is om bekendheid te vergroten, kan het soms verleidelijk zijn om tegen mensen te praten, in plaats van een gesprek aan te gaan. Facebook is een kanaal voor dialogen. Ontdek waar je huidige en potentiële supporters over willen praten en ontdek manieren waarop je ze kunt uitnodigen om het gesprek aan te gaan over je goede doel door relevante evenementen te delen of hen naar hun mening te vragen.

Plaats berichten die werken opnieuw

Het is de moeite waard om af en toe je best presterende inhoud opnieuw te plaatsen. Als je ziet dat een bepaald onderwerp of bepaalde afbeelding veel interactie genereert, kun je proberen dat bericht opnieuw te plaatsen. Omdat het nieuwsoverzicht regelt wat mensen als eerst te zien krijgen, zodat ze altijd relevante en interessante inhoud krijgen voorgeschoteld, is het lastig om mensen die je pagina leuk hebben gevonden te ‘spammen’. Je kunt de negatieve feedback van een bericht monitoren via de gegevens van de statistieken. Probeer pagina’s te volgen met een vergelijkbare doelgroep en deel hun best presterende inhoud opnieuw op je pagina.

Leer mensen nieuwe dingen

Mensen gaan vaak de interactie aan met voor hen nieuwe informatie. Ze willen ook graag waarde bieden voor hun community en daarom delen ze graag inhoud waarvan ze denken dat het informatief of waardevol kan zijn voor hun vrienden. Welke unieke, inspirerende of nieuwe informatie kun je delen met je doelgroep?

Promoot de lijst ‘Als eerste weergeven’

Als je van mensen die je pagina leuk vinden feedback krijgt dat ze je berichten niet in hun nieuwsoverzicht zien, kun je hen aanraden om je pagina toe te voegen aan de lijst ‘Als eerste weergeven‘ door hun voorkeuren voor het nieuwsoverzicht aan te passen. De lijst Als eerste weergeven bepaalt voor iemand welke mensen en pagina’s ze het liefst als eerst zien in hun nieuwsoverzicht.

Plaats regelmatig berichten

Vind een plaatsingsschema dat werkt voor jou en je team. Stel een doel voor het aantal berichten dat je iedere week wilt publiceren. Veel organisaties willen minimaal één keer per dag publiceren. Die inhoud kan bestaan uit enkele goed presterende berichten van je pagina of pagina’s die je volgt. Je kunt de planner in de Publicatietools van je pagina gebruiken om je berichten in te plannen.

Reageren

Reageer op de mensen die de interactie met je aangaan. Gebruik de antwoordfunctie in de opmerkingen of activeer Messenger op je pagina zodat mensen met je kunnen chatten. Als supporters weten dat je voldoende om hen geeft om op hun vragen of opmerkingen te reageren, zijn ze eerder geneigd om opmerkingen te plaatsen en de interactie met je berichten aan te gaan.

Leer van andere pagina’s

Vind de inhoud waarmee je supporters de interactie aangaan van andere organisaties en non-profits. Je kunt leren van de inhoud van andere pagina’s voor inspiratie en creatieve ideeën. Volg een paar pagina’s die populair zijn onder je doelgroep om te zien welke inhoud zij plaatsen en waar mensen vaak de interactie mee aangaan. Zelfs als je niet regelmatig advertenties gebruikt, kun je de tool Doelgroepstatistieken gebruiken om kenmerkend gedrag van je doelgroep en van de andere pagina’s die ze leuk vinden te ontdekken.

Meer informatie over hoe je de betrokkenheid bij je berichten kunt vergroten