Så här fungerar nyhetsflödet

Allmän information

Nyhetsflödet är ett personligt flöde av händelser mitt på varje persons Facebook-startsida – det inkluderar statusuppdateringar, foton, videor, länkar, appaktivitet, gruppkonversationer med mera.

Målet med nyhetsflödet är att visa människor de händelser som betyder mest för dem – genom att visa människor de mest relevanta händelserna för dem högre upp i deras flöden, hoppas vi kunna skapa den bästa, personliga upplevelsen för alla som använder Facebook. Vi gör detta genom att ta hänsyn till tusentals signaler och genom att rangordna händelser från de mest till minst relevanta för varje person. Varje gång någon uppdaterar sitt flöde rangordnar nyhetsflödet alla händelser de kan se och levererar dem i denna ordning till deras flöde.

  • Mer än 1,6 miljarder människor använder Facebook för att följa saker de bryr sig om.
  • 1,09 miljarder av dem besöker Facebook varje dag.
  • Den genomsnittliga besökaren spenderar 50 minuter på webbplatsen.
  • I genomsnitt publiceras mer än en miljard händelser på Facebook varje dag.

Här förklarar vi några av de signaler vi tittar på, hur vi rangordnar innehåll i människors nyhetsflöden och metodtips för dig som ideell organisation för att nå de målgrupper du vill nå.

Så här prioriteras händelser i nyhetsflödet

De tre huvudtyperna av signaler som används för att uppskatta inläggsrelevans för varje person är:

  • VEM PUBLICERADE DET – de vänner, familjemedlemmar, nyhetskällor, företag och offentliga personer som en person interagerar med mest prioriteras i deras nyhetsflöde.
  • INLÄGGSTYP – oavsett om det är foton, videor eller länkar så prioriterar nyhetsflödet de typer av inlägg som en person interagerar med oftast.
  • INLÄGGSAKTIVITET – inlägg som har många gilla-markeringar, kommentarer och delningar (framför allt från de människor en person interagerar med mest) kan visas högre i en persons flöde.

Det går att se inlägg från personer och sidor som du inte är ansluten till om en vän eller sida som du är ansluten till interagerar med inlägget. Om du till exempel är vän med Joan Smith kan du se en händelse i ditt nyhetsflöde med texten Joan Smith gillar det här inlägget från Mercy Corps, även om du inte gillar Mercy Corps sida. När du skapar inlägg som personer interagerar med når ditt innehåll fler personer som gillar din sida och deras vänner.

OBS! Det mått som används för att kvantifiera hur många personer som ser ditt inlägg heter räckvidd. Räckvidd är antalet unika personer som ditt inlägg har distribuerats till. Med Sidinsikter ser du denna uppgift indelad på några olika sätt.

Vad betyder detta för ideella organisationer på Facebook?

En viktig taktik för att nå en önskad målgrupp är att skapa innehåll som den vill se och bli sedd att dela.  Du bör tänka strategiskt om hur du lägger till innehåll som är relevant för målgruppen, som personerna i den kanske gillar, delar, kommenterar eller generellt uppskattar att läsa. För att göra det underlättar det att förstå egenskaperna hos din önskade målgrupp och vilken typ av innehåll de vanligtvis interagerar med.

Här är några metodtips som har fungerat för ideella organisationer på Facebook. Du behöver inte testa alla på en gång. Välj några som du tror kommer att fungera för dig och börja där.

Rekrytera rätt följare

Skapa din Facebook-community med personer som verkligen vill läsa och interagera med ditt innehåll. Det är inte nödvändigtvis till hjälp att bredda målgruppen med gimmicks eller innehåll som inte speglar dina målsättningar eller organisationens mission.

Lära känna din bas

Om du inte vet vad personerna i din community vill ha, tar du reda på genom att testa en rad olika inlägg. Du behöver inte ha en perfekt inläggsstrategi från början. Testa att göra inlägg regelbundet medan du avsiktligen ändrar längden, typen, tonen och ämnet för inläggen. Efter några veckor går du tillbaka och tittar på inläggsstatistiken för att se vilka inlägg som får interaktion. Målet är att hitta den typ av innehåll och de Calls to Action som går hem hos dina supportrar. Du kan ta reda på mer om vad din målgrupp gillar via Facebook-sökning, Sidinsikter eller Målgruppsinsikter.

Dela enskilda berättelser

Människor tenderar att interagera med känslomässiga eller inspirerande berättelser om människor. Hitta de enkla, mänskliga berättelserna som lyfter fram dina mottagare, din personal eller dina volontärer och dela dem med målgruppen. Du kan testa att skriva längre, men försök generellt att hålla berättelserna korta och inkludera ett foto eller en video av personen. Se självklart till att få tillstånd från dem som berörs innan du delar berättelserna.

Lägg upp bilder och videor

Foton och video tenderar att få mycket interaktion på Facebook. Publicera foton av dina program, team och volontärer eller ladda upp tema-album. Bilder som får klick, gilla-markeringar, delningar eller kommentarer får större räckvidd än de som inte får interaktion. Vi har noterat att videor tenderar att vara mer engagerande andra innehållstyper. Videor som visas längre än tre sekunder, har ljudet aktiverat eller visas till slutet prioriteras i nyhetsflödet. Det är 4 gånger mer sannolikt att kvadratiska videor och bilder delas.

Prata med, inte till

När ditt mål är att öka medvetenheten kan det ibland vara frestande att prata till människor, istället för att ha en konversation. Facebook är en kanal för tvåvägskommunikation. Lär dig vad nuvarande och potentiella supportrar vill prata om och hitta sätt att bjuda in dem i en konversation om din fråga genom att dela aktuella händelser eller fråga vad de tycker.

Publicera om sådant som fungerar

Det är inte dåligt att regelbundet återpublicera det innehåll som gått bäst. Om du upptäcker att ett ämne eller en bild får mycket interaktion kan du publicera om det/den. Eftersom nyhetsflödet väljer ut vad varje person ser för att kunna visa dem det som är mest relevant och intressant, är det mycket svårt att ”spamma” de personer som gillar din sida. Du kan bevaka den negativa feedbacken för ett inlägg via insiktsdata. Testa att följa sidor med en liknande målgrupp och vidaredela deras innehåll med högt resultat till din sida.

Lär ut nya saker

Människor tenderar att interagera med information de inte kände till tidigare. De vill också ge sin community värde och därför vill de dela innehåll som de tycker är informativt eller värdefullt för sina vänner. Vilken unik, inspirerande eller ny information har du att dela med din målgrupp?

Marknadsför listan ”Se först”

Om du får feedback från personerna som gillar din sida om att de inte ser dina inlägg i sitt nyhetsflöde, föreslår du att de lägger till din sida i sin Se först-lista genom att redigera sina inställningar för nyhetsflödet. En persons Se först-lista är de personer och sidor vars innehåll de vill prioritera i sitt nyhetsflöde.

Gör regelbundna inlägg

Hitta ett schema för inlägg som fungerar för dig och ditt team. Sätt ett mål för antalet inlägg som du vill publicera varje vecka. Många organisationer strävar efter att publicera en gång om dagen. Delar av innehållet kan vara vidaredelning av inlägg med högt resultat från din sida eller sidor du följer. Du kan använda schemaläggningen i publiceringsverktygen för sidan för att schemalägga dina inlägg.

Svara

Svara de personer som interagerar med dig. Använd svarsfunktionen i kommentarsavsnittet eller aktivera Messenger på din sida så att andra kan chatta med dig. Om supportrar vet att du bryr dig tillräckligt för att svara på deras frågor eller kommentarer, är de mer benägna att lämna kommentarer och interagera med dina inlägg.

Lär av andra sidor

Hitta det innehåll dina supportrar interagerar med från andra organisationer och välgörenheter. Du kan lära av innehållet som dessa andra sidor publicerar för att få inspiration och kreativa idéer. Följ några sidor som är populära hos din målgrupp för att se vilken typ av innehåll de lägger upp och får mycket interaktion. Även om du inte använder annonser regelbundet kan du även använda verktyget målgruppsinsikter för att få veta mer om beteendet hos din målgrupp och de andra sidor som målgruppen gillar.

Ta reda på mer om hur du förbättrar interaktionen med dina inlägg