Veiledning om partnerskap med påvirkere for ideelle organisasjoner

Partnerskap med en påvirker kan være et nyttig verktøy for organisasjonen din. Ved å knytte deg til deres etablerte nettverk kan du utvide publikummet ditt, øke bevisstheten om en spesifikk kampanje og mobilisere nye støttespillere som kan utføre oppdraget ditt.

Årsaker til å inngå partnerskap med en påvirker
 • Vis ansiktet ditt sammen med navnet ditt – folk liker å få kontakt med folk. Ved å ha en påvirker involvert kan organisasjonen din bli mer tilgjengelig. Husk at påvirkere ikke trenger å være A-kjendiser. Vurder partnerskap med alle som har en innflytelsesrik personlighet som kan fremheve oppdraget til organisasjonen din.
 • Få publikum til å vokse – påvirkere fanger folks oppmerksomhet, enten publikum er stort eller lite. Hvis kampanjen din krever at du øker bevisstheten, kan en påvirker være en god måte å få tilgang til nye og større publikum på.
 • Knytt deg til et spesifikt publikum – påvirkere pleier å være populære med spesifikke demografiske segmenter. Hvis du ønsker å få kontakt med et spesifikt fellesskap, må du identifisere påvirkerne for dette publikummet. En blogger innen mote for tenåringer kan for eksempel hjelpe deg med å få kontakt med et yngre publikum, mens et lokalt nyhetsanker kan hjelpe deg med å få kontakt med eldre folk i en by.
 • Påvirkere har lyst til å arbeide med organisasjoner – mange påvirkere støtter allerede spesifikke saker. Få disse innflytelsesrike støttespillerne til å bli ambassadører for organisasjonen din.
Slik finner du de riktige påvirkerne
 • Analyser de eksisterende støttespillerne dine – start ved å se på den eksisterende bidragsgiverbasen din. Hvem er de største bidragsgiverne? Personene som har gitt størst bidrag til organisasjonen din, vil sannsynligvis være villige til å være ambassadører for organisasjonen eller knytte deg til en innflytelsesrik person i nettverket deres.
 • Use LookToTheStars.orgLooktoTheStars.org er en katalog over kjendiser i hele verden som gir penger til ideelle formål. Finn sakene som favorittkjendisen din støtter, eller søk etter sak for å finne kjendisene som allerede er involvert i feltet ditt.
 • Søk – et enkelt søk på nettet kan være svært verdifullt hvis du ser etter en påvirker som matcher spesifikke kriterier. Hvis du for eksempel leter etter kjendiser som har overlevd kreft, kan du starte med et søk på nettet.
 • Spør personer i målmarkedet ditt – finn fellesskapet du ønsker å få tilgang til, og spør deretter medlemmer i dette fellesskapet om hvem de følger på Facebook og Instagram. Hvis du for eksempel prøver å knytte til deg tenåringer, kan du spørre dem hvem som er favorittkjendisene på Facebook og Instagram.
 • Start i det små og voks – når du har funnet noen påvirkere, kan du også finne ut hvem de er venn med. Det er mulig de har sammenfallende interesser. Bruk dine eksisterende forbindelser til å skape nye forbindelser.
 • Bruk verktøy – det finnes mange verktøy du kan bruke til å finne påvirkere. Noen av disse omfatter Cision, MuckRack, Traackr, Who Represents, Celebrity Intelligence og IMDB Pro.
 • Evaluer rekkevidden – har påvirkeren du ønsker å inngå partnerskap med, rekkevidden du trenger for å skape innvirkningen du ønsker? De spesifikke tallene vil variere, men som en veiledning til beslutningen din kan du angi et obligatorisk engasjementsnivå for en påvirker (f.eks. minst 20 000 følgere på Instagram).
 • Se om følgerne er svært engasjert – en stor følgerskare er ikke nok i seg selv. En person som har 20 000 følgere, men bare 100 likerklikk for hvert innlegg, antyder at følgerne ikke er engasjert, og at de sannsynligvis ikke følger personens anbefalinger. Finn påvirkere som har en engasjementsfrekvens på minst 3–6 % på Instagram eller 1–2 % på Facebook.
Slik tar du kontakt med påvirkere
 • Husk at de er virkelige personer – vær rett på sak og konsis når du formidler forespørselen din. Snakk med dem slik du ønsker at noen snakker med deg. Få noen i nettverket ditt til å sørge for en hjertelig introduksjon, hvis mulig.
 • Finn utgiveren – de fleste berømte personer, også på lokalt nivå, har en utgiver. Utgiveren er vanligvis ansvarlig for, eller kjenner i det minste til, personens filantropiske innsats. De vil også være ivrige etter å forsterke påvirkerens rykte som en ambassadør goodwill.
 • Ta kontakt med påvirkere på Facebook og Instagram – de fleste påvirkere svarer på meldinger på Facebook og Instagram. Du kan også sjekke profilen deres og se om de har kontaktinformasjon oppført. Hvis en kjendis har et blått avkrysningsmerke ved siden av navnet, betyr dette at kontoen er offisiell og ekte.
 • Hvis du har tenkt å kontakte noen, må du være konsis, kreativ og fengende – når du tar kontakt med noen du ikke har en personlig forbindelse med, må du prøve å være kreativ, konsis og fengende. Ikke send en 1000 ord lang e-postmelding eller forklar enhver nyanse i organisasjonen. Vis dem problemet, forklar hvorfor det vil passe godt å hjelpe, og presenter en enkel oppgave. Vurder å dele din personlige historie for å vise dem hvorfor du bryr deg om saken.
Anbefalte fremgangsmåter for partnerskap med påvirkere
 • Opplys påvirkerne – en påvirker blir en talsperson for organisasjonen din. Sørg for at de er komfortable med å svare på spørsmål om arbeidet du gjør, og la dem delta direkte i arbeidet i felten, hvis mulig. Det er svært viktig å gi dem nøkkelpunkter å snakke om.
 • Ikke vær forretningsmessig – du møter ikke en ny venn og starter forholdet ved å be om en tjeneste. Sørg for at påvirkerne blir kjent med deg og stoler på deg før du spør dem om å uttale seg på vegne av organisasjonen din.
 • Juster målene dine – når du har fått kontakt med en påvirker, enten direkte eller gjennom teamet til personen, må du lytte nøye for å forstå hva personen ønsker å oppnå. Hvis du kan justere målene dine, kan du oppnå et meningsfullt og langsiktig forhold med påvirkeren på lang sikt.
 • Start enkelt og i det små – vær realistisk i forhold til den innledende forespørselen, og bygg opp mot mer omfattende tjenester når påvirkeren er komfortabel med å arbeide for deg. Du må ikke starte samtalen med å be om et stort bidrag. Du kan kanskje starte med å dele ett av Facebook-innleggene dine.
 • Unngå mikroadministrasjon – del ut maler og prøver, men gi påvirkeren kreativ frihet. De kjenner publikummet sitt bedre enn deg, og de vet hvordan de skaper innhold som appellerer til fellesskapet.
 • Aktiver påvirkerne samlet – skap en surroundlydeffekt under viktige kampanjer ved å få flere påvirkere og støttespillere til å publisere samtidig.
 • Si takk – glem aldri å si takk. Hvis det er mulig, kan du la dem få vite den nøyaktige innvirkningen av støtten, og du kan til og med gi dem noen kule effekter. Du vet aldri hvor de vil bruke dem. Emma Stone hadde for eksempel på seg en Planned Parenthood-pin på Oscar-utdelingen.
 • Vær forberedt på å håndtere innvirkningen de skaper – det er viktig å tenke gjennom innvirkningen en påvirker kan ha, og om du er forberedt på å håndtere den. Kan du administrere flere besøk på nettstedet ditt, økt produktsalg eller flere besøk på kontoret?
 • Spor resultater – hvis målet er å fremme spesifikke handlinger, må du ha en metode for å spore dem. Dette hjelper deg med å finne ut om innsatsen din er verdt det, og om personens publikum og budskap knytter folk til organisasjonen din på en meningsfull måte.
Kreative ideer
 • Intervju grunnleggeren eller administrerende direktør på Facebook Live – be påvirkeren om å komme innom kontoret og intervjue toppledelsen i organisasjonen din. De kan ha et friskt perspektiv som kan bidra til å tolke arbeidet du gjør. Ta med spørsmål fra tilhengerne for en interaktiv opplevelse.
 • Send direkte for å samhandle med støttespillere – inspirer påvirkerne til å øke engasjementet ved å få dem til å stille et spørsmål, starte en samtale, tagge en venn eller svare på kommenterer i løpet av et gitt tidsrom.
 • Overta Instagram-historien – inviter en påvirker til å overta Instagram-kontoen din for én dag ved å dele bilder og tanker om organisasjonen din. Instagram Stories er et bra format for dette. For et partnerskap uten at du deler passordet, kan du få gjestene til å sende bildene og videoene de ønsker å dele. Dette innholdet kan være spesielt engasjerende hvis påvirkeren kan ta tilhengerne til steder de vanligvis ikke har tilgang til.
  • På verifiserte Instagram-kontoer er det også mulig å legge til lenker i historier, slik at du kan gjøre oppmerksomheten om til handling.
  • Finn ut mer om Instagram Stories.
 • Del hverandres innlegg – hvis en påvirker publiserer om organisasjonen din på Facebook-siden sin eller Instagram, må du dele dette innlegget på siden din. Det å sørge for at begge tjener på partnerskapet ved å dele denne personen med fellesskapet ditt, er et insentiv for å fortsette med å støtte organisasjonen din.
 • Inviter dem til å yte frivillig innsats i felten – påvirkere vil sette pris på å gi noe tilbake på en aktiv måte. Dette er også en mulighet for deg til å ta flotte bilder og spille inn videoer for Facebook- og Instagram-kontoene.

For flere ideer om hvordan du bruker Facebook-siden din til å knytte folk til saken din, Gå til socialgood.fb.com eller følg Ideelle organisasjoner på Facebook-siden vår.

HVIS JURDISKE KRAV GJELDER FOR AT PÅVIRKERNE SKAL KUNNE GODKJENNE BIDRAG PÅ DINE VEGNE, ER BÅDE DU OG PÅVIRKERNE DINE ANSVARLIGE FOR Å OVERHOLDE DISSE. FACEBOOK ER IKKE ANSVARLIG FOR SLIKE KRAV.