Gids voor non-profits over partnerschappen met influencers

Een partnerschap met een influencer kan een waardevol hulpmiddel zijn voor je organisatie. Door in contact te komen met hun gevestigde netwerk, kun je je doelgroep uitbreiden, bekendheid voor een specifieke campagne vergroten en nieuwe supporters stimuleren je missie uit te dragen.

Redenen voor een partnerschap met een influencer
 • Geef je naam een gezicht: mensen hebben graag contact met mensen. Als er een influencer betrokken is bij je organisatie, kan dit je organisatie toegankelijker maken. Onthoud dat influencers geen grote beroemdheden hoeven zijn. Overweeg een partnerschap met iemand die een sterke persoonlijkheid heeft en die de missie van je organisatie kan uitdragen.
 • Breid je doelgroep uit: bekend of minder bekend, influencers trekken de aandacht van mensen. Als je de bekendheid van je campagne wilt vergroten, kan een influencer een goede manier zijn om nieuwe en grotere doelgroepen aan te spreken.
 • Kom in contact met een specifieke doelgroep: influencers zijn vaak populair bij specifieke demografische groepen. Als je in contact wilt komen met een specifieke community, zoek dan influencers uit voor die doelgroep. Een jonge modeblogger kan je bijvoorbeeld helpen in contact te komen met een jongere doelgroep en een lokale nieuwslezer kan je in contact brengen met oudere mensen in een stad.
 • Influencers werken graag met organisaties: veel influencers steunen al specifieke onderwerpen. Maak van deze invloedrijke supporters vertegenwoordigers van je organisatie.
De juiste influencers identificeren
 • Analyseer je bestaande supporters: begin met kijken naar je bestaande groep donateurs. Wie zijn je grootste donateurs? De mensen die het meeste geld aan je organisatie hebben gedoneerd, zullen je organisatie waarschijnlijk graag vertegenwoordigen of je in contact willen brengen met invloedrijke personen in hun netwerk.
 • Gebruik LookToTheStars.org: LooktoTheStars.org brengt liefdadigheidsinspanningen van beroemdheden in kaart. Vind de goede doelen die je favoriete beroemdheid steunt of zoek op goede doelen om de beroemdheden te vinden die al betrokken zijn in jouw werkveld.
 • Zoeken: een eenvoudige zoekopdracht op internet kan zeer waardevol zijn als je op zoek bent naar een influencer die voldoet aan specifieke criteria. Als je bijvoorbeeld op zoek bent naar beroemdheden die kanker hebben overleefd, kun je beginnen met een zoekopdracht op internet.
 • Vraag mensen in je doelmarkt: identificeer de community die je wilt bereiken en vraag leden van die community wie ze volgen op Facebook en Instagram. Als je bijvoorbeeld met pubers in contact wilt komen, vraag ze dan wie hun favoriete Facebook- en Instagram-beroemdheden zijn.
 • Begin klein om vervolgens te groeien: zodra je een aantal doelinfluencers hebt geïdentificeerd, kun je er ook achter komen wie hun vrienden zijn. Ze hebben mogelijk gemeenschappelijke interesses. Gebruik je bestaande connecties om nieuwe connecties te maken.
 • Gebruik tools: er zijn veel tools beschikbaar waarmee je influencers kunt identificeren. Bijvoorbeeld Cision, MuckRack, Traackr, Who Represents, Celebrity Intelligence en IMDB Pro.
 • Evalueer het bereik van de influencer: heeft de influencer waarmee je een partnerschap wilt aangaan, het bereik dat je nodig hebt voor de impact die je wilt hebben? Specifieke cijfers zullen variëren, maar je kunt een minimaal betrokkenheidsniveau voor een influencer hanteren (bijvoorbeeld ten minste 20.000 volgers op Instagram) om je te helpen bij je beslissing.
 • Kijk of de volgers van de influencer zeer betrokken zijn: een groot aantal volgers alleen is niet genoeg. Als iemand 20.000 volgers heeft, maar slechts 100 vind-ik-leuks per bericht krijgt, is dit een indicatie dat zijn of haar volgers niet betrokken zijn en waarschijnlijk niet zijn of haar aanbevelingen zullen volgen. Kies influencers die een betrokkenheidsratio van ten minste 3-6% hebben op Instagram of van ten minste 1-2% op Facebook.
Influencers benaderen
 • Onthoud dat het echte mensen zijn: wees duidelijk en beknopt in je verzoek. Spreek ze aan op de manier hoe jij ook wilt worden aangesproken. Laat je als het mogelijk is introduceren door iemand uit je netwerk.
 • Vind hun publicist: de meeste beroemde mensen hebben een publicist, zelfs op lokaal niveau. De publicist is doorgaans verantwoordelijk voor de filantropische inspanningen van de bekende persoon, of is er op zijn minst van op de hoogte. Een publicist zal ook graag de reputatie van de influencer als vertegenwoordiger van goede doelen willen verbeteren.
 • Neem contact op met influencers op Facebook en Instagram: de meeste influencers reageren op hun berichten op Facebook en Instagram. Je kunt ook hun profiel bekijken om te zien of er contactgegevens op staan. Als er naast de naam van een beroemdheid een blauw vinkje staat, betekent dit dat het account officieel en authentiek is.
 • Als je contact opneemt, wees dan beknopt, creatief en boeiend: als je contact met iemand opneemt waarmee je geen persoonlijke connectie hebt, probeer dan creatief, beknopt en boeiend te zijn. Stuur geen e-mail van 1000 woorden lang en probeer niet elke nuance van je organisatie uit te leggen. Vertel over het probleem, leg uit waarom juist hij of zij je goed zou kunnen helpen en stel een eenvoudige taak voor. Overweeg je persoonlijke verhaal te vertellen om te laten zien waarom je dit goede doel belangrijk vindt.
Effectieve methoden voor partnerschappen met influencers
 • Informeer je influencers: deze personen worden woordvoerders van je organisatie. Zorg dat ze zich er goed bij voelen om vragen te beantwoorden over het werk dat je doet en laat ze waar mogelijk deelnemen aan je werk. Het is cruciaal om ze belangrijke gesprekspunten te geven.
 • Maak er geen transactie van: een nieuwe vriendschap begin je nooit met het vragen om een gunst. Zorg dat influencers je leren kennen en vertrouwen voordat je ze vraagt namens je organisatie te spreken.
 • Stem jullie doelen op elkaar af: als je met een influencer in contact komt, rechtstreeks of via zijn of haar team, luister dan goed om inzicht te krijgen in wat de influencer wil bereiken. Als jullie doelstellingen op elkaar kunnen afstemmen, kunnen jullie een zinvolle langetermijnrelatie aangaan.
 • Begin klein en eenvoudig: wees realistisch in je eerste verzoek. Zodra jullie een comfortabele werkrelatie hebben opgebouwd, kun je grotere verzoeken doen. Begin het gesprek niet door om een grote donatie te vragen. Je kunt misschien beginnen met de vraag of de influencer een van je Facebook-berichten wil delen.
 • Doe niet aan micromanagement: bied sjablonen en voorbeelden, maar geef influencers creatieve vrijheid. Zij kennen hun doelgroep beter dan jij en weten hoe ze inhoud moeten maken die hun community aanspreekt.
 • Bundel de krachten van je influencers: maak een grote impact tijdens belangrijke campagnes door meerdere influencers en je supporters tegelijk een bericht te laten plaatsen.
 • Bedank je influencers: vergeet ze nooit te bedanken. Laat ze waar mogelijk weten wat de impact van hun steun is en geef ze bijvoorbeeld leuke merchandise. Je weet nooit waar ze het zullen dragen. Emma Stone droeg bijvoorbeeld een speld van Planned Parenthood tijdens de Oscars.
 • Wees voorbereid op de impact die kan ontstaan: het is belangrijk om na te denken over de impact die een influencer kan hebben en of je erop bent voorbereid met deze impact om te gaan. Kun je een groter aantal websitebezoeken, productverkopen of inkomende gesprekken aan?
 • Houd prestaties bij: als het je doel is om specifieke acties te stimuleren, zorg dan dat je ze kunt bijhouden. Hierdoor weet je of je inspanningen het waard zijn en of de doelgroep en berichten van deze persoon mensen op een voortvarende manier met je organisatie in contact brengen.
Creatieve ideeën
 • Stel je oprichter of CEO een aantal vragen op Facebook Live: vraag je influencer om naar je kantoor te komen en de directeur van je organisatie te interviewen. Het frisse perspectief van je influencer kan helpen jullie werk te interpreteren. Neem vragen van fans op in het interview om de ervaring interactief te maken.
 • Ga live om te communiceren met supporters: inspireer influencers om betrokkenheid te stimuleren door ze een vraag te laten stellen, een gesprek te starten, een vriend te taggen of een tijdje te reageren op opmerkingen.
 • Laat je Instagram-verhaal overnemen: nodig een influencer uit om voor een dag je Instagram-account over te nemen en afbeeldingen en gedachten over je organisatie te delen. Instagram Stories is hiervoor een geschikte indeling. Laat je gast de foto’s en video’s die hij of zij wil delen naar je sturen, zodat je je wachtwoord niet hoeft te delen. Deze inhoud is nog aantrekkelijker wanneer de influencer plaatsen aan fans kan laten zien waartoe ze normaal geen toegang hebben.
  • Geverifieerde Instagram-accounts hebben ook de mogelijkheid om links aan verhalen toe te voegen, zodat je de aandacht kunt omzetten in actie.
  • Meer informatie over Instagram Stories.
 • Deel elkaars berichten: als een influencer iets over je organisatie op zijn of haar Facebook-pagina of Instagram-account plaatst, deel het bericht dan op je pagina. Als je het promoten wederzijds maakt door deze persoon met je community te delen, werkt dit als een stimulans om je organisatie te blijven steunen.
 • Nodig de influencer uit op de werkvloer: influencers vinden het leuk om op een actieve manier hun steentje bij te dragen. Dit is ook een mogelijkheid voor jou om goede foto’s en video’s te maken voor je Facebook- en Instagram-accounts.

Voor meer ideeën over hoe je je Facebook-pagina kunt gebruiken om mensen aan je goede doel te verbinden, ga je naar socialgood.fb.com of volg je onze pagina Non-profits op Facebook.

ALS ER JURIDISCHE VEREISTEN VOOR JE INFLUENCERS GELDEN OM UIT JOUW NAAM TE VRAGEN OM DONATIES, ZIJN JIJ EN JE INFLUENCERS VERANTWOORDELIJK VOOR DE NALEVING VAN DEZE JURIDISCHE VEREISTEN. FACEBOOK IS NIET VERANTWOORDELIJK VOOR DERGELIJKE VEREISTEN.