Samarbetsguide för ideella organisationer och influencers

Att inleda ett samarbete med en influencer kan vara ett värdefullt verktyg för din organisation. Genom att få tillgång till deras etablerade nätverk kan ni utöka er målgrupp, öka medvetenheten kring en specifik kampanj och mobilisera nya supportrar som bidrar till ert mål.

Anledningar till att samarbeta med en influencer
 • Visa ett ansikte utåt – Människor uppskattar kontakten med andra människor. Genom att involvera en influencer kan er organisation blir mer lättillgänglig. Kom ihåg att influencers inte behöver vara kändisar. En samarbetspartner kan också vara en influencer med en stark personlighet som kan ta er organisations uppdrag till en ny nivå.
 • Få målgruppen att växa – Oavsett storlek får influencers uppmärksamhet av andra. Om ni behöver öka medvetenheten kring en kampanj kan en influencer vara ett bra sätt för att nå ut till nya och större målgrupper.
 • Nå ut till en specifik målgrupp – Olika influencers tenderar att vara populära hos målgrupper med olika demografi. Om ni vill nå ut till en viss community ska ni hitta rätt influencer för den målgruppen. Exempelvis kan en influencer som bloggar om ungt mode hjälpa er att nå ut till en yngre publik, medan ett lokalt nyhetsankare kan hjälpa er att nå ut till den äldre publiken på en ort.
 • Influencers samarbetar gärna med organisationer – Många influencers stöttar redan specifika ändamål. Gör de inflytelserika anhängarna till talespersoner för er organisation.
Identifiera rätt influencer
 • Analysera era befintliga supportrar – Börja med att titta på era befintliga givare. Vilka är era största givare? Det är troligt att personer som har skänkt mest pengar till er organisation är villiga att bli förespråkare för er organisation eller hjälpa er att få kontakt med en inflytelserik person i sitt nätverk.
 • Använd LookToTheStars.org – På LooktoTheStars.org är det enkelt att se vad kändisvärlden har skänkt pengar till. Hitta ändamål som en favoritkändis stöttar, eller bläddra bland ändamålen för att hitta kändisar som redan är involverade i ert verksamhetsområde.
 • Sök – En enkel webbsökning kan visa sig vara riktigt värdefull om ni söker en influencer som ska matcha vissa kriterier. Börja med en sökning om ni exempelvis vill hitta kändisar som har överlevt cancer.
 • Vänd er till personer på er målmarknad – Identifiera communityn som ni vill nå ut till, och fråga sedan communityns medlemmar vilka de följer på Facebook och Instagram. Om ni exempelvis försöker nå ut till tonåringar kan ni fråga dem vilka deras favoritkändisar på Facebook och Instagram är.
 • Börja smått och väx därefter– När ni har identifierat ett antal influencers kan ni också ta reda på vilka de är vänner med. Chansen är att de delar samma intressen. Utnyttja befintliga kontakter för att skapa nya.
 • Använd verktyg – Det finns många verktyg som hjälper er att identifiera influencers. Bland annat Cision, MuckRack, Traackr, Who Represents, Celebrity Intelligence och IMDB Pro.
 • Bedöm deras räckvidd – Har influencern ni vill inleda ett samarbete med den räckvidd ni behöver för att få den effekt ni söker? De exakta sifforna varierar, men som en vägledning i beslutsfattandet kan det vara en bra idé att välja en lägsta engagemangsnivå för en influencer (t.ex. minst 20 000 följare på Instagram).
 • Ta reda på om följarna är engagerade – Enbart ett stort antal följare räcker inte. Om en influencer har 20 000 följare, men bara 100 gilla-markeringar för varje inlägg, innebär det att följarna inte är engagerade, och förmodligen inte följer personens rekommendationer. Hitta influencers som har en interaktionsfrekvens om minst 3–6 % på Instagram och 1–2 % på Facebook.
Ta kontakt med en influencer
 • Tänk på att en influencer är en människa – Gå rakt på sak och fatta dig kort i kontakten. Prata med personen på samma sätt som du vill att någon ska prata med dig. Låt gärna någon i ert nätverk ordna en kort introduktion om möjligt.
 • Sök upp personens publicist – De flesta kända personer, även om det bara är på lokal nivå, har en publicist. Publicisten ansvarar vanligtvis för, eller har kännedom om, deras välgörenhetsarbete. De förbättrar också gärna influencerns rykte som en förespråkare för välgörenhet.
 • Kontakta influencers på Facebook och Instagram – De flesta influencers svarar på sina meddelanden på Facebook och Instagram. I deras profil kan det också finnas kontaktinformation. Om en kändis har en blå bockmarkering vid namnet innebär det att kontot är officiellt och autentiskt.
 • Var exakt, kreativ och övertygande vid eventuell kontakt – Försök att vara exakt, kreativ och övertygande när du kontaktar någon som du inte personligen känner. Skicka inte ett e-postmeddelande på 1 000 ord som beskriver er organisation i detalj. Introducera problemet för personen, förklara varför personen kan bidra till ändamålet och presentera sedan ett enkelt förslag. Du kan också dela med dig av en personlig berättelse som förklarar varför ändamålet är så viktigt just för dig.
Metodtips för samarbeten med influencers
 • Undervisa era influencers – Den här personen kommer att bli en talesperson för er organisation. Se till att de känner sig bekväma med att svara på frågor om ert arbete, och låt dem också gärna delta i arbetet ute i fält om det går. Det är viktigt att ge dem ett diskussionsämne att prata om.
 • Var inte för framfusig – Precis som du inte skulle be en ny vän eller kicka igång ett samarbete genom att be om en tjänst, är det viktigt att ni låter era influencers lära känna och lita på er innan ni ber dem att bli förespråkare för er organisation.
 • Jobba mot samma mål – När ni tar kontakt med en influencer, antingen direkt eller genom personens team, är det viktigt att ni lyssnar noga för att förstå vad influencern vill uppnå. Om ni enas i målsättningen är chansen stor att er relation kan bli långvarig och meningsfull.
 • Börja smått och enkelt – Var realistisk i början av samarbetet, och trappa upp det allt eftersom när personen känner sig bekväm med er organisation. Starta inte konversationen genom att be om en stor gåva. En idé kan vara att börja med att dela ett av era Facebook-inlägg.
 • Detaljstyr inte – Tillhandahåll mallar och exempel, men se till att ge influencern kreativ frihet. En influencer känner bättre till sin målgrupp än vad ni gör, och vet hur den skapar innehåll som sin community kan ta till sig.
 • Aktivera influencern i samförstånd – Skapa en heltäckande effekt under viktiga kampanjer genom att låta flera influencers och supportrar publicera inlägg samtidigt.
 • Tacka – Glöm aldrig att tacka. Informera dem om hur mycket deras engagemang bidrar till ändamålet, och förse dem gärna med snygga kläder och prylar att bära. Man vet aldrig när de kan komma till användning. Till exempel bar Emma Stone en Planned Parenthood-pin till Oscarsgalan.
 • Var beredd på att hantera effekten som de skapar – Tänk igenom vilken effekt en influencer kan skapa, och om ni är beredda på att hantera den. Har ni resurserna att hantera fler webbplatsbesök, sålda produkter och samtal till organisationen?
 • Följ resultatet – Om målet är att uppmuntra specifika aktiviteter är det viktigt att ni följer resultatet. Det hjälper er att veta om era ansträngningar är värda mödan, och om personens målgrupp och budskap sammankopplar andra med er organisation på ett effektfullt sätt.
Kreativa idéer
 • Intervjua grundaren eller vd:n via Facebook Live – Be influencern att besöka kontoret och intervjua en chef inom organisationen. Deras eget perspektiv kan bidra till att framföra ert budskap. Kom ihåg att ta med frågor från fansen för en interaktiv upplevelse.
 • Sänd live för att interagera med supportrar – Inspirera influencers att öka engagemanget genom att be dem ställa en fråga, inleda ett samtal, tagga en vän eller svara på kommentarer under en viss tid.
 • Instagram Story-takeover – Bjud in en influencer för en takeover av ert Instagram-konto under en dag då personen kan dela bilder och tankar om organisationen. Händelser på Instagram är ett bra format för detta ändamål. För att samarbeta utan att lämna ut lösenord kan ni be er gäst att skicka de foton och videor som ska delas. Innehållet blir i synnerhet engagerande om influencern har möjlighet att visa fansen platser som de vanligtvis inte har åtkomst till.
  • Verifierade Instagram-konton kan också lägga till länkar i händelser så att ni kan ta vara på uppmärksamheten och agera utifrån den.
  • Läs mer om Instagram Stories.
 • Dela varandras inlägg – Dela inlägget även på er sida när en influencer publicerar ett inlägg om er organisation på sin Facebook-sida eller Instagram. Genom att inkludera samarbetet och personen i er community uppmuntrar ni era supportrar att fortsätta stötta organisationen.
 • Bjud in dem till volontärsarbete ute i fält – Influencers ger gärna någonting tillbaka genom att få vara aktiva. Det är också en chans för er att fota och filma till ert Facebook- och Instagram-konto.

För fler idéer om hur ni kan använda Facebook-sidan för att involvera andra i ert ändamål, gå till socialgood.fb.com eller följ vår sida Ideella organisationer på Facebook.

OM DET FÖRELIGGER JURIDISKA KRAV SOM MÅSTE UPPFYLLAS I SAMBAND MED ATT ERA INFLUENCERS SAMLAR IN GÅVOR FÖR ER RÄKNING ÄR DET ERT OCH ERA INFLUENCERS ANSVAR ATT DE EFTERFÖLJS. FACEBOOK ANSVARAR INTE FÖR SÅDANA KRAV.