Motstykket: Fire måter å gjøre den neste kampanjen din bemerkelsesverdig

Fra vår nye Lift-serie – Et samarbeid mellom Facebook og profesjonelle ikke-kommersielle markedsførere som har utviklet unike og effektive strategier for å hjelpe ideelle organisasjoner med å gjøre en forskjell.

Hva er bemerkelsesverdig?

På FNs klimakonferanse i Paris var den mest bemerkelsesverdige attraksjonen et kunstverk. Greenpeace hadde laget en toetasjes brølende, elektronisk animasjonsisbjørn laget av skipbrudd som var gjenvunnet. Ved inngangen til Parc des Expositions brølte isbjørnen Aurora sitt budskap om nødvendigheten for en global klimalov. Hun ble bakgrunnen i tusenvis av selfier.

Arrangementet bestod av 16 hektar med utstillingshaller fylt med hundrevis av stands, og hver installasjon kjempet om oppmerksomhet: Frankrike hadde egen vinbar, India en vannattraksjon og USA et teater. Men Greenpeace og Aurora kjente til hemmeligheten – alle organisasjoner må kommunisere på en måtes som rører ved hjertet for å overleve, men du må skape bemerkelsesverdige øyeblikk for å vokse.

Isbjørnen Aurora er et eksempel på det jeg kaller «bemerkelsesverdig». Inspirert av markedsføringsguru Seth Godin refererer den til en kampanje det er «verdt å bemerke». Her er noen flere bemerkelsesverdige fremstøt:

  • For den internasjonale kvinnedagen begynte et rumensk konditori å selge bakverk som rett og slett var kakediagrammer som fremhevet kjønn og inntektsforskjeller.
  • For valentinsdagen ga en zoologisk hage i New York folk sjansen til å navngi en Madagascar-kakerlakk til ære for en eks-kjæreste. For ti dollar fikk du et digitalt sertifikat med navnet på eksen!

«Motstykket er endringen du gjør med en ordinær kampanjeidé for å gjøre den bemerkelsesverdig.»

Darren Barefoot – Capulet Communications

Skap ditt eget bemerkelsesverdige øyeblikk

Så hvordan kommer du opp med disse kampanjene som kan deles og som bryter gjennom all støy for å nå (og rekruttere) nye støttespillere? Det finnes en rekke tilnærminger, men jeg oppfordrer organisasjoner til å overveie det jeg kaller «motstykket».

Motstykket er endringen du gjør med en ordinær kampanjeidé for å gjøre den bemerkelsesverdig. I kakerlakkeksemplet reverserer motstykket den tradisjonelle handlingen der du kjøper rettighetene til et navn for å gjøre ære på noen du elsker. Som å kjøpe en stjerne til en romantisk partner.

Vi samarbeidet nylig med Canuck Place Children’s Hospice som utfører livsnødvendige oppgaver for barn, om å utvikle en bemerkelsesverdig kampanje kalt «Best Day Ever». Hovedattraksjonen i denne kampanjen var et enormt teppefort i sentrum av byen, full av muffins og Disney-prinsesser.

Motstykkeformelen

I et støyende og overfylt markedsføringslandskap vil alt som ikke er bemerkelsesverdig, være både usynlig og umulig å høre. Aurora kjente til hemmeligheten. Nå vet du den også.

Som du kan tenkte deg, er det mange forskjellige måter å skape et motstykke på, men her er noen av de vanligste med noen flere eksempler:

Bytt medium

Et fransk museum inviterte påvirkere til å gjenskape berømte kunstverk ved å bruke husholdningsobjekter på Instagram.

Endre størrelsen

For å samle inn penger til en renovering selger en katedral Lego-klosser til besøkende, som brukes til å lage en skalert modell av stedet.

Fjern noe

En blodbank samarbeidet med de lokale myndighetene om å fjerne A-er, B-er og O-er fra gateskilt for å oppmuntre folk til å gi blod.

Inviter publikum inn

Kvinnelige kirurger over hele verden delte selfier fra operasjonsstuen.

Målet med motstykket er å gjøre noe så virkningsfullt eller spennende eller morsomt at folk må bemerke det og dele det i sosiale kanaler. Det bemerkelsesverdige tiltrekker seg ofte medias oppmerksomhet, og disse artiklene er supre å bruke til oppfølging og deling.

Hva skjer videre?

Hvis du vil se flere ideer og ressurser som kan brukes til å skape blest om saken din denne giverperioden, kan du besøke ressurssenteret vårt for giverperioden