De wending: vier manieren om je volgende campagne opmerkelijk te maken

Uit onze nieuwe reeks Verbetering: een samenwerking tussen Facebook en deskundige non-profitmarketeers die unieke en effectieve strategieën hebben ontwikkeld om non-profits te helpen impact te maken.

Wat is een opmerkelijkheid?

Op de klimaatbesprekingen van de VN in Parijs was een kunstwerk de meest opmerkelijke attractie. Greenpeace had een grommende, bewegende ijsbeer gemaakt van twee verdiepingen hoog, bestaande uit scheepswrakken. Bij de ingang van het Parc des Expositions heeft ijsbeer Aurora alarm geslagen over de noodzaak van een wereldwijd klimaatveranderingsbeleid. Ze werd het decor voor duizenden selfies.

Het evenement bestond uit 16 hectare aan beurshallen gevuld met honderden stands die allemaal om aandacht riepen: Frankrijk had een eigen wijnbar, India had een waterfunctionaliteit en de VS hadden een theater. Maar Greenpeace en Aurora kenden het geheim: elke organisatie heeft conventionele communicatie nodig om te overleven, maar je moet opmerkelijke momenten creëren om succes te hebben.

De ijsbeer Aurora is een voorbeeld van wat ik een opmerkelijkheid noem. Dit is geïnspireerd op marketinggoeroe Seth Godin en verwijst naar een campagne die “waardig is om opgemerkt te worden”. Hier volgen enkele recente opmerkelijkheden:

  • Voor Internationale Vrouwendag begon een Roemeense banketbakkerij daadwerkelijke taartdiagrammen te verkopen. Zo lichtten ze genderongelijkheid en ongelijke lonen uit.
  • Voor Valentijnsdag bood een dierentuin in New York de kans om een sissende kakkerlak uit Madagaskar te noemen naar een ooit speciaal iemand. Voor tien dollar kon je een digitaal certificaat kopen met de naam van je ex!

De wending is de wijziging die je aanbrengt aan een normale campagne om deze buitengewoon te maken.

Darren Barefoot – Capulet Communications

Creëer je eigen opmerkelijke moment

Hoe bedenk je deze deelbare campagnes die opvallen tussen de rest om nieuwe supporters te bereiken (en te werven)? Er zijn veel manieren om dit aan te pakken, maar ik raad organisaties aan na te denken over wat ik ‘de wending’ noem.

De wending is de wijziging die je aanbrengt aan een normale campagne om deze buitengewoon te maken. In het voorbeeld van de kakkerlak wordt de conventionele handeling compleet omgedraaid. Normaal gesproken koop je naamrechten voor iemand waarvan je houdt. Bijvoorbeeld: een ster kopen voor een liefdespartner.

We hebben onlangs samengewerkt met Canuck Place Children’s Hospice, die vitaal werk doen voor zieke kinderen, om hen te helpen bij het bedenken van een opmerkelijke campagne genaamd: Best Day Ever (De beste dag ooit). Het pronkstuk van deze campagne was een gigantische burcht van dekens in het centrum van de stad vol met cupcakes en Disney-prinsessen.

De formule van de wending

Het marketinglandschap is drukbezet, dus alles wat niet opmerkelijk is, is zowel onzichtbaar als onhoorbaar. Aurora kende het geheim. Nu ken jij het ook.

Zoals je je misschien kunt voorstellen, zijn er veel verschillende manieren om te zorgen voor een wending. Dit zijn enkele van de algemene manieren met nog een paar voorbeelden:

Verander het medium

Een Frans museum nodigde influencers uit om beroemde kunstwerken na te maken met huishoudelijke voorwerpen op Instagram.

Verander de grootte

Een kathedraal verkoopt Lego-blokken aan bezoekers om bij te dragen aan een schaalmodel van de locatie. Zo zamelt de kathedraal geld in voor een renovatie.

Verwijder iets

Een bloedbank werkte samen met de lokale gemeente om de letters A, B en O van straatnaamborden te verwijderen om zo het aantal bloeddonaties te stimuleren.

Besteed uit aan de doelgroep

Vrouwelijke chirurgen over de hele wereld deelden selfies vanuit de operatiekamer.

Het doel van de wending is natuurlijk om iets zo krachtig, intrigerend of grappig te maken dat mensen erop moeten reageren en het willen delen via sociale kanalen. En vaak krijgen opmerkelijkheden aandacht van de media. De artikelen van die media zorgen op hun beurt voor nieuwe deelbare berichten.

Wat nu?

Ga naar onze hub met informatiebronnen voor het donatieseizoen, waar je meer ideeën en informatiebronnen vindt voor het promoten van je goede doel