Snärten: Fyra sätt för att göra din nästa kampanj anmärkningsvärd

Från vår nya Lift-serie – Ett samarbete mellan Facebook och experter på marknadsföring för ideella organisationer som har utvecklat unika och effektiva strategier för att hjälpa ideella organisationer skapa effekt.

Vad är anmärkningsvärt?

Vid FN:s klimatförhandlingar i Paris var den mest anmärkningsvärda attraktionen ett konstverk. Greenpeace hade skapat en två våningar hög och rytande robotisbjörn som tillverkats av räddade skeppsvrak. Vid ingången till Parc des Expositions så vrålade isbjörnen, Aurora, om att en global klimatförändringspolitik är nödvändig. Hon blev bakgrund i tusentals selfies.

Evenemanget ägde rum på 16 hektar i utställningshallar som var fyllda med hundratals montrar, som alla kämpade om besökarnas uppmärksamhet: Frankrike hade en egen vinbar, Indien en vattenattraktion och USA hade en teater. Men Greenpeace och Aurora kände till hemligheten – alla organisationer behöver ha en konventionell kommunikationsstil med återkommande “hjärtslag” för att överleva, men du måste skapa anmärkningsvärda ögonblick för att frodas.

Isbjörnen Aurora är ett exempel på det jag kallar anmärkningsvärt. Uttrycket är inspirerat av marknadsföringsgurun Seth Godin och handlar helt enkelt om en kampanj som människor gärna pratar om. Här är några av de senaste anmärkningsvärda kampanjerna:

  • Inför Internationella kvinnodagen började ett rumänskt konditori sälja bakverk (bokstavligen talat tårtdiagram) som lyfte fram ojämlikhet baserat på kön och löner.
  • På Alla hjärtans dag gav en djurpark i New York människor möjligheten att namnge en väsande kackerlacka för att uppmärksamma sitt ex. För tio dollar kunde du köpa ett digitalt certifikat med din före dettas namn!

“Snärten är förändringen du gör som lyfter en vanlig kampanjidé till något alldeles extra.”

Darren Barefoot – Capulet Communications

Skapa ditt eget anmärkningsvärda ögonblick

Så hur skapar du delningsbara kampanjer som står ut i bruset och når (samt rekryterar) nya supportrar? Det finns flera metoder, men jag uppmuntrar organisationer att tänka på det som jag kallar för ”snärten”.

“Snärten är förändringen du gör som lyfter en vanlig kampanjidé till något alldeles extra.” I exemplet med kackerlackan vänder snärten på den traditionella handlingen att köpa “namnrättigheter” åt någon du älskar. T.ex. att köpa en stjärna åt sin partner.

Vi arbetade nyligen med Canuck Place Children’s Hospice, som utför viktigt arbete för sjuka barn, för att hjälpa dem utforma en anmärkningsvärd kampanj som heter “Bästa dagen någonsin”. Huvudnumret i den här kampanjen var ett gigantiskt slott byggt av filtar som stod mitt i staden och var fullt av muffins och Disney-prinsessor.

Snärtens formel

I ett intensivt marknadsföringslandskap varken ser eller hör personer meddelanden som inte är anmärkningsvärda. Aurora var hemligheten. Nu vet du den också.

Som du kan tänka dig så finns det flera olika sätt för att få till snärten, men följande är vanliga med några fler exempel:

Ändra mediet

Ett franskt museum bjöd in influensers och bad dem återskapa berömda konstverk med hushållsföremål på Instagram.

Ändra storleken

En katedral som vill samla in pengar till en renovering säljer Lego-bitar, som tillsammans bildar en skalenlig modell, till besökare.

Ta bort något

En blodbank samarbetade med kommunen för att ta bort bokstäverna A, B och O från gatuskyltar för att uppmuntra blodgivning.

Outsourca till målgruppen

Kvinnliga kirurger över hela världen delade med sig av selfies från operationssalar.

Målet med snärten är naturligtvis att göra något så kraftfullt, spännande eller underhållande att människor måste prata om det och dela det via sociala kanaler. Anmärkningsvärt material uppmärksammas ofta i media, och artiklarna blir i sin tur bra delningar som uppföljning.

Vad händer sedan?

Om du vill få fler idéer och resurser för att samla in pengar till din sakfråga kan du besöka vår resurshubb för gåvotider.