Live doneren

Live met donatieknop

Kom rechtstreeks in contact met mensen die steun willen geven.

Met Facebook Live met donatieknop kunnen mensen, bekende personen en geverifieerde pagina’s geld inzamelen voor een goed doel via een livevideostream.

Functies

Live API

De Live API is ideaal voor grotere evenementen. Je kunt opstellingen met meerdere camera’s en programmatische bronnen gebruiken, zoals games of screencasts.

Meer informatie

Geplande livevideo

Als je een geplande livevideo op Facebook activeert, krijgt je doelgroep een melding dat de geverifieerde pagina van plan is live te gaan op Facebook op een bepaalde datum. Op deze manier kunnen supporters zich abonneren om een melding te ontvangen.

Meer informatie

Opname opslaan

Zodra je livevideo is beëindigd, wordt deze in zijn geheel gepubliceerd op je Facebook-pagina, zodat supporters de video later kunnen ontdekken.

Je supporters kunnen meldingen ontvangen zodra je live gaat, zodat ze op precies het juiste moment online kunnen gaan. Met tools voor advertentiemateriaal als filters, thema’s en effecten kun je jezelf eenvoudig uitdrukken op manieren die je doelgroep inspireren en dit nog leuker maken.

Instructies

 1. Selecteer vanaf je Facebook-pagina op je mobiele apparaat Publiceren en vervolgens Livevideo
 2. Tik op het veld Beschrijvingen en vervolgens op het lachende gezicht
 3. Scrol in het menu Activiteit toevoegen omlaag naar Steunt… (de open hand met een hart)
 4. Selecteer de non-profit waarvoor je geld wilt inzamelen
 5. Schrijf een beschrijving voor je livevideo
 6. Tik op Livevideo starten

Als je live gaat, is er een donatieknop zichtbaar onderaan je livevideo. Kijkers kunnen hiermee tijdens het kijken rechtstreeks via de video doneren of ze kunnen doneren nadat je de video op je pagina hebt geplaatst. Mensen kunnen ook zien hoeveel geld er al is ingezameld.

 1. Maak op een computer een inzamelingsactie
 2. Ga op een mobiel apparaat naar je pagina en tik om een bericht te maken
 3. Tik op Live gaan
 4. Tik op
 5. Tik op Een donatieknop toevoegen
 6. Selecteer de inzamelingsactie die je hebt gemaakt
 7. Tik op Livevideo starten

Als je live gaat, is er een donatieknop zichtbaar onderaan je livevideo. Kijkers kunnen hiermee tijdens het kijken rechtstreeks via de video doneren of ze kunnen doneren nadat je de video op je pagina hebt geplaatst. Mensen kunnen ook zien hoeveel geld er al is ingezameld.

Aanbevolen effectieve methoden

Zorg dat je informatieve en inspirerende inhoud maakt. Vertel het verhaal van je organisatie en waarom dit goed doel belangrijk is.

Onthul een speciale ervaring. Ga achter de schermen bij je organisatie of een evenement, maak een carrousel met speciale gasten, stimuleer kijkers die blijven kijken of onthul iets nieuws aan je doelgroep.

Maak gebruik van influencers. Als het mogelijk is de hulp van een bekende persoon of online influencer in te roepen, kan dit in potentie een enorme impact hebben op je resultaten.

Deel en plan je livevideo. Zorg dat anderen je livevideo delen om momentum te ontwikkelen en zorg dat je je video vóór de release onder de aandacht brengt om de bekendheid en het aantal potentiële kijkers te stimuleren. Alle geverifieerde pagina’s op Facebook kunnen een geplande livevideo activeren. Als je een geplande livevideo op Facebook activeert, krijgt je doelgroep een melding dat de geverifieerde pagina van plan is live te gaan op Facebook op een bepaalde datum. Op deze manier kunnen supporters zich abonneren zodat ze een melding ontvangen in hun Facebook-app wanneer de organisatie uiteindelijk live gaat. Door vóór je livevideo met donatieknop een geplande livevideo te activeren, kun je de spanning voor je livevideo opbouwen en kunnen supporters zelfs voordat de livevideo begint, beginnen met doneren.

Communiceer met je doelgroep. Spoor mensen aan bij te dragen, opmerkingen te plaatsen en je livevideo te delen. Betrek kijkers erbij door ze te bedanken en geef ze erkenning door ze bij naam te noemen.

Ga niet voor een korte tijd live. Hoe langer je live gaat, hoe groter de potentiële betrokkenheid wordt en hoe meer donatiemogelijkheden je creëert.

Bied een aanvulling. Maak bekend aan je supporters wanneer je een inzamelingsdoel hebt behaald, vraag ze te stemmen met hun geld en stimuleer aanvullingsmogelijkheden.

Geef aan waar de donatieknop zit. Dit is een nieuwe ervaring voor de kijker en het is belangrijk om de locatie van de donatieknop expliciet aan te geven tijdens de livevideo. Op deze manier kunnen ze deze niet missen. Zeg bijvoorbeeld: Je kunt bijdragen door op de donatieknop rechtsonder in deze livevideo te klikken!

Maximaliseer online en offline activeringen. Betrek een virtuele community van donateurs bij je offline activiteiten door middel van persoonlijke evenementen. Als je live uitzendt op Facebook vanaf een evenement dat toegankelijk is voor je supporters, spoor ze dan aan om te komen en hun vrienden mee te nemen.

Gebruik een sterke aanzet tot actie. Als je mensen een mijlpaal geeft om naartoe te werken, zetten ze zich vaak sneller in voor een gemeenschappelijk financieel doel.

Vertel over de gemaakte impact. Beëindig je uitzending en blijf online met je fans communiceren zodat ze de opwinding van je inzamelingsevenement niet vergeten en betrokken blijven. Vertel over en vier de impact die hun donaties hebben gehad op de missie van je non-profit.

Zeg dankjewel. Bedank de supporters die naar je livevideo hebben gekeken en hebben gedoneerd en informeer ze over de vervolgstappen.

Deel je livevideo op andere kanalen.

Maak gebruik van de interesses van mensen door inhoud te plaatsen over een bepaald moment.

Geef mensen een kijkje achter de schermen van je programma’s, zodat ze de impact ervan in realtime kunnen zien.

Laat een medewerker iets vertellen over de voortgang van je werk en laat hem of haar vragen beantwoorden.

Geef het bereik van persoonlijke evenementen een boost door het evenement uit te zenden aan je paginavolgers.

Laat supporters een donatieknop of inzamelingsactie toevoegen aan hun livevideo’s om via hun uitzending geld in te zamelen voor je non-profit.

Laat beroemdheden of influencers uit je community live gaan namens jou om nieuwe doelgroepen te bereiken.

Geschiktheid en vereisten

 • Je moet een geverifieerde Facebook-pagina hebben (met een blauwe of grijze badge)
 • Uitzender van de livevideo moet een beheerder zijn van de Facebook-pagina
 • De nieuwste versie van Facebook, Mentions of de app Paginabeheer is nodig om live te gaan