Resurser för ideella organisationer angående coronaviruset (covid-19)

Coronavirus (COVID-19)

Resurser för ideella organisationer

Om du vill veta hur du och din ideella organisation ska arbeta under utbrottet av det nya coronaviruset (covid-19) har vi sammanställt rekommendationer för Facebook-verktygen samt resurser från ledade folkhälsomyndigheter om hur organisationer ska göra för att kommunicera information på ett effektivt, relevant och vältajmat sätt. Vi uppdaterar löpande den här sidan med resurser, information och rekommenderade metodtips när det är aktuellt.
För fler resurser från globala och lokala folkhälsomyndigheter vad gäller det nya coronaviruset (covid-19) klickar du här.

Dela trovärdig, tillförlitlig information

Strategier för att kommunicera med följare under covid-19

Håll kontakten med följare, volontärer och personal

Kommunicera via Instagram Direct, direktsvar och Facebook Live.

Skapa engagemang kring samtalsämnen som berör coronaviruset (covid-19)

Håll diskussionen relevant genom att upptäcka socialt innehåll från CrowdTangle. Här hittar du exempel för Storbritannien. Förklara vad situationen innebär för ert ändamål och människorna ni vänder er till.

Hur du bryter igenom och når ut till användare i ett intensivt nyhetsflöde

Använd relevanta Call to Action-knappar på Instagram och Facebook för att visa användarna hur de kan stötta sårbara communityn, patienter och vårdgivare. Ett bra exempel på ett lyckat utförande hittar du här från American Diabetes Association.

Hur du hanterar inställda ideella evenemang

Skapa både enkla och avancerade engagemangsstrategier som involverar Facebook Live och grupper för att ställa om evenemangen från fysiska till virtuella. Byt ut promenad-/löp-/cykelaktiviteter mot inomhusvänliga aktiviteter som dansfester och jam, virtuella lopp, armhävningsutmaningar, yoga eller HIIT-pass.

Rekommenderade metodtips

Utbildning för ideella organisationer

Facebook Social Good Spotlight

Facebook Social Good Spotlight är virtuella kurser som syftar till att ge organisationer mer information om hur de stärker sin närvaro på Facebook och Instagram, bygger upp en community, ökar kännedomen och förstärker den ekonomiska bärkraften. Varje ämne fokuserar på en inlärningsresa som kräver olika kunskapsnivåer om digital marknadsföring – från nybörjare till medelerfarna och avancerade användare.

Hjälp från Facebook-gemenskapen

Be om eller erbjud hjälp

Hjälp i närsamhället är en plats där människor kan be om hjälp från eller erbjuda hjälp till grannar, exempelvis att leverera matvaror, eller skänka till en lokal matbank eller insamling.

Verktyg för att hålla kontakten med följarna

Verktyg för att hålla kontakten med följarna

Facebook Live

Med Facebook Live kan du vara del av det som händer världen över i realtid,. Om dina följare inte kan träffas personligen kan du använda Facebook Live och organisera onlineevenemang för att hålla kontakten. Du kan sända live från Facebook-appen på din mobil. Om du vill ha högre kvalitet kan du också använda en kamera och streamingfunktionen i Facebook Live. Ta reda på mer om hur du sänder live på Facebook.

Använd videokonferensverktyg som Zoom och BlueJeans för att sända live till Facebook med flera deltagare. Ta reda på mer om hur du sänder live på Facebook med Zoom och BlueJeans eller från din leverantör av videokonferensprogram om de har stöd för denna funktion.

Facebook Live erbjuder nu livestream med enbart ljud så att personer med begränsad eller ingen internetanslutning kan lyssna på dina livesändningar. Personer som inte har ett Facebook-konto kan nu få åtkomst till livevideor på dator eller mobil via stödet för utloggade som nyss har lagts till. Slutligen ger automatisk textning i livevideor personer med hörselnedsättning eller personer som hellre vill läsa text möjlighet att göra det.

Facebook Live med knappen Skänk en gåva

Genom Facebook Live med knappen Skänk en gåva kan du hålla kontakten med och samla in gåvor till ditt ändamål när personer inte kan komma till dig.
Nu kan alla sidor lägga till knappen Skänk en gåva i sin Live. Värdar kan välja att samla in gåvor via sin livevideo med knappen Skänk en gåva eller också kan de bifoga en befintlig Facebook-insamling via iOS eller Android. Värdar kan lägga till Facebook-insamlingar i sin livevideo. Detta omfattar insamlingar till en ideell organisation som har skapats av värden, någon annan eller en annan sida på Facebook.

Här hittar du ett bra exempel på det. Ta reda på mer om Live med Skänk en gåva.

Gåvodekal i Facebook Stories

När du har skapat insamlingen lägger du till den befintliga insamlingen från sidan i Facebook Stories för att marknadsföra den. Använd gåvodekalen i FB Stories för att hitta din befintliga insamling från sidan och skapa en vertikal händelse för att marknadsföra i denna nya placering.

Dekal för gåvor på Instagram

På Instagram kan berättigade ideella organisationer och deras följare samla in pengar till välgörenhet direkt på Instagram via dekalen Skänk en gåva i Instagram Stories och knappen Skänk en gåva i Instagram-företagskonton. Du kan också kommunicera med din community via händelser, flödet, Live, IGTV eller direktmeddelandenInstagram.

Messenger

Allt fler organisationer ställer om till att jobba hemifrån, och för många äger numera de flesta konversationer och samarbeten rum på webben. Messenger kan hjälpa dig att hålla kontakten med följare även när ni inte kan ses personligen. Starta röst- och videosamtal med en eller flera personer för att hålla kollegor, administratörer och partner uppdaterade eller för att stämma av med varandra. Du kan lägga till upp till åtta personer i röst- och videosamtal. Du kan också använda Messenger för att starta en gruppchatt och utse en gruppadministratör, eller överföra filer genom att trycka på gemet.

CrowdTangle

Ideella organisationer kan använda CrowdTangle som en plattform för att utforska innehåll och för bevakning i sociala medier. CrowdTangle har utvecklat ett verktyg som upptäcker vilka inlägg på olika sociala sidor som går bäst för att bidra till att identifiera relevant innehåll för organisationen.

Facebook-grupper

Med Facebook-grupper kan du skapa communityn av personer som interagerar direkt med varandra. Du kan använda grupper för att dela exklusiva uppdateringar, foton eller evenemang, och gruppmedlemmar kan kommunicera via kommentarer, samarbeta i dokument och skicka meddelanden till andra gruppmedlemmar. Grupper kan vara offentliga, slutna eller hemliga.

Workplace för Good

Undvik avbrott i arbetet med hjälp av teknik som gör att medarbetarna kan hålla kontakten oavsett varifrån de jobbar. Workplace för Good är ett verktyg som samlar er organisations kommunikation och gemensamma arbete på en enda plats. Workplace för Good är ett fristående verktyg skiljt från ditt personliga Facebook-konto som drar nytta av alla funktioner som vi har skapat till Facebook: interna grupper, multiföretagsgrupper, nyhetsflöde, Work Chat, livevideo, sökning, fildelning och aktivitetsrapporter.

Insamlingar från sidor

Verifierade Facebook-sidor i USA och delar av EU kan nu skapa insamlingar för ideella organisationer. Berätta för andra om hur ni kan hjälpa till i osäkra tider, och ena följare kring ett insamlingsmål.

WhatsApp

WhatsApp hjälper dig att på ett tillförlitligt och säkert sätt hålla kontakten med nära och kära. Oavsett om du arbetar för klimatet eller bedriver cancerforskning kan du använda WhatsApp för att interagera med kollegor eller communityn på ett säkert sätt via chatt, röst- och videosamtal.

Fler resurser

Politiskt inflytande

Hitta, följ och kontakta folkvalda ämbetsmän och myndigheter i Politiskt inflytande.

Facebook Newsroom

Mer information om hur Facebook arbetar för att skydda människor och förmedla information finns i Newsroom-bloggen.

Resurser angående det nya coronaviruset (covid-19) på Facebook

Få uppdateringar och tips angående coronaviruset (covid-19) från globala och lokala folkhälsomyndigheter. Läs mer om coronaviruset (covid-19) i ditt närområde på cdc.gov.

För att skapa ett Facebook-konto måste man ha fyllt 13 år. För användningen av våra produkter och tjänster gäller våra användarvillkor och samtliga riktlinjer och villkor som nämns däri (inklusive vår datapolicy), som finns tillgänglig under https://www.facebook.com/legal/terms eller annan adress som Facebook kan komma att ersätta URL:en med.

Våra communityregler (https://www.facebook.com/communitystandards) gäller för livevideor, precis som de gör för andra typer av innehåll på Facebook. Innehåll som bryter mot våra policyer tas bort. Om du sänder från en sida, en grupp eller ett evenemang gäller våra policyer för sidor, grupper och evenemang (https://www.facebook.com/policies/pages_groups_events/) dig.