Engagera supportrar

Engagera supportrar

Gör ett onlinemeddelande till en gräsrotsrörelse.

Ta reda på hur du motiverar supportrar att aktivt jobba för din fråga. Personer kan bidra på många olika sätt – från att prata ut till att delta i evenemang och arbeta som volontärer.

Ge andra möjlighet att dela ditt meddelande. Berätta tydligt vad du står för och hur personer kan använda sina egna röster för att sprida information.

Definiera aktiviteter som ska utföras

Att samla personer online kan vara mycket effektivt om du behöver många som visar sitt stöd för din fråga. Det kan t.ex. röra sig om att visa allmän efterfrågan av en förändrad lagstiftning eller kulturell acceptans av en marginaliserad grupp. Genom att ge din Facebook-community konkreta aktiviteter som kan utföras online bidrar du även till att locka nya personer och erbjuder supportrar snabba och enkla sätt för att delta och sprida ditt meddelande. Be personer utföra onlineaktiviteter, t.ex.:

 • Dela ett inlägg, ett foto, en video, en artikel eller en infografik från din sida
 • Ändra profilbild
 • Underteckna ett åtagande
 • Tagga, mejla eller skriva under ett brev för att uppmuntra eller tacka en offentlig person
 • Köpa en t-shirt eller swag
 • Skriva om din fråga för att informera sina vänner
 • Dela en personlig berättelse som är kopplad till din fråga.

Ibland är personer beredda att genast agera. Andra gånger kanske dina sidföljare vill få veta mer innan de deltar. Prova olika tillvägagångssätt och nivåer av tjänster för att ta reda på vad som fungerar bäst för din community.

Utforma din Call to Action

Att inspirera personer att agera handlar inte bara om vad du ber personer göra, utan även om hur du gör det. Sättet som du utformar en Call to Action på är viktigt, och det finns några saker du bör tänka på när du skapar en på Facebook.

 1. Fråga rätt personer. Slipa på dina meddelanden och gör dem relevanta för personer som är särskilt intresserade av problemen du försöker lösa. Ta reda på mer om de du försöker nå och hur du når din målgrupp.
 2. Definiera problemet. Presentera ett tydligt problem som framkallar känslor. Genom att beskriva ett problem på ett sätt som får personer att känna något kommer de på ett naturligt sätt inspireras att leta efter en lösning. Ett tydligt definierat problem visar hur en persons hjälp kommer att göra skillnad.
 3. Erbjud en specifik åtgärd. Berätta för personer om en enskild åtgärd som de kan utföra som svar på hur problemet får dem att känna. Var kortfattad och gör åtgärden som personer borde utföra tydlig.
 4. Gör det enkelt att utföra den. Försök göra processen som personer ska utföra enkel. Ju färre klick, steg att utföra eller beslut att fatta det finns, desto mer sannolikt är det att processen slutförs. Om du dirigerar personer till en webbplats eller en plattform från tredje part skickar du dem direkt till en sida där de kan utföra åtgärder. Upprepa din tydliga Call to Action längst upp på sidan som du dirigerar personer till. Placera åtgärdsknappar eller -formulär nära toppen. Se till att använda så lite annat innehåll som möjligt och placera det under din Call to Action.

TIPS: Om ditt uppdrag är komplext försöker du dela upp det i mindre mål som kan kombineras med enskilda Calls to Action. Ju mer specifik du kan vara när du ber personer att utföra en åtgärd, desto lättare är det för dem att se hur deras deltagande leder till påverkan.

Visa ett tydligt behov

Personer utför åtgärder online när de tror att det skapar förändring i verkliga livet. Se till att dina frågor om stöd är ambitiösa men realistiska. Beskriv förändringen du strävar efter, hur den kan uppnås och hur de åtgärder som personer utför hjälper.

 • Använd exempel. Visa potentialen för påverkan genom att hänvisa till gånger när många personer tidigare har utfört åtgärder som har lett till ett konkret resultat. Ett par exempel är en namninsamling till Vita huset som samlade in drygt 100 000 namn på 30 dagar och fick ett formellt svar, och de 100 miljoner USD som samlades in för att bekämpa ALS tack vare personer som skapade videor och utmanade vänner att delta.
 • Förstå var din målgrupp kommer från. Du kan tycka att det är uppenbart varför personer bör bry sig om din fråga och utföra åtgärder. Men din målgrupp lägger förmodligen inte så mycket tid på att undersöka din fråga som du gör. Tänk på argument som skulle vara övertygande för dem, så att du kan möta dem där de befinner sig.
 • Prioritera det som är viktigt. Göm inte din Call to Action. Ge ett lämpligt sammanhang för att personer ska förstå varför de ska agera, men se till att din Call to Action finns på en framskjuten plats.
Inspirera personer att dela sina berättelser

I många kampanjer uppmanas personer att publicera sina egna berättelser och tankar. Inlägg från dina supportrar är kraftfulla eftersom de visar varför din fråga är viktig för individer. De förmedlar även information till personers vänner och kan hjälpa dig skapa din organisations rykte och öka antalet följare. Uppmuntra personer att bidra med sin egen röst till dina kampanjer.

Ge exempel. Ge ett autentiskt exempel på vilken typ av innehåll du vill att personer ska dela. Det kan vara en berättelse, ett citat, ett foto eller en video från någon i ditt team eller i din community. Genom att regelbundet dela med dig av exempel kan du även inspirera andra att dela med sig. När du delar med dig av exempel bör du överväga vilka sorters saker som personer brukar dela med sina vänner på Facebook. Finns det en hashtagg eller en logotyp som personer kan använda för att visa att deras inlägg är en del av din kampanj? Kan du göra det enklare för personer att dela foton och videor av hög kvalitet genom att ge en kort vägledning?

TIPS: Prova att både direkt och indirekt be personer att dela med sig av personliga berättelser. Vissa communities ger bra respons på direkta förfrågningar och andra ger bättre respons när delning sker organiskt.

Hitta innehåll som personer redan skapar. Personer kanske inte alltid kontaktar dig när de känner att de vill dela en berättelse som kopplas till din fråga eller organisation. Håll utkik efter bra berättelser som är relevanta för ditt arbete. Här får du några tips på hur du kan hitta dem:

 • Sök. Leta efter innehåll genom att använda sökfältet för att söka efter organisationens namn och relevanta nyckelord på Facebook och Instagram.
 • Taggar. Personer kan tagga din sida genom att skriva in @ före din sidas namn och välja din sida från en rullgardinsmeny. Gå till verktygen för sidadministratörer och välj sedan Aktivitet under Aviseringar för att granska inlägg som din sida har taggats i.
 • Hashtaggar. Sök efter hashtaggar som koppas till din fråga för att hitta innehåll som är relevant för din organisation, även om din organisation inte nämns.
 • Kommentarer. Läs kommentarerna på dina egna sidinlägg. Du kan starta en konversation genom att svara på kommentarer och fråga om någon har en berättelse som hen vill dela. Om du hittar en berättelse, ett foto eller en video som någon har publicerat kan du presentera dig själv och din organisation genom att kommentera inlägget eller skicka ett privat meddelande till personen. Fråga om det finns mer bakgrundsinformation och begär tillåtelse att dela personens berättelse på din sida. Om du publicerar en persons berättelse informerar du om vad den kommer från och tackar personen om hen inte har bett om att få vara anonym.

Lyft fram bidrag. Att visa upp och tacka personer för deras bidrag kan vara ett bra sätt för att ge erkännande och uppmuntra personer att dela med sig av mer material. Du kan presentera berättelser, foton, videor och citat från supportrar på din sida och webbplats. Du kan även leta efter sätt för att ge extra bekräftelse till dina mest aktiva supportrar. Du kan till exempel överväga att nämna dem vid ett offentligt evenemang, be en framträdande person tacka dem på Facebook eller dela deras berättelse i ett pressmeddelande. Din community kan även tycka om en trevlig tävling där du kan belöna de mest aktiva och kreativa deltagarna.

Passionerade följare kan bli starka förespråkare för det arbete som din organisation utför. Hitta sätt för att inspirera personer som bryr sig mycket om din fråga och ge dem möjligheter att leda å dina vägnar, både online och offline.

Erbjud regelbundna möjligheter. Skapa ett mönster av volontärmöjligheter som supportrar kan räkna med. Ett regelbundet schema gör det lättare för personer att inkludera aktiviteter i sina rutiner. Du kan använda evenemang på Facebook för att skapa en volontärkalender direkt på din sida. Du kan även skicka en förfrågan om att volontärer ska svara i kommentarerna om de är tillgängliga, vilket hjälper dig att undersöka intresset.

Visa personer vad de kan förvänta sig. Många personer har en fråga som de bryr sig om, men de vet inte hur de ska hjälpa till. Förklara specifika metoder som personer kan använda för att stödja din organisation genom att beskriva vad du behöver och vad de kan göra. Berätta för personer om vilka sorters uppgifter du behöver utförda och hur mycket tid och arbete som krävs. Då kan personer få en känsla för hur det är att arbeta som volontär i din organisation.

TIPS: När du planerar kan du överväga att skapa aktiviteter för volontärer som arbetar i par eller grupp. Det gör det lättare för personer att bjuda in en vän, något som gör att ditt nätverk växer och som uppmuntrar personer att dyka upp.

Engagera personer lokalt. Facebook hjälper personer att få veta om aktiviteter som händer i deras lokala områden. Om ditt arbete har ett geografiskt fokus kan du söka efter nyckelord på Facebook för att hitta andra personer, företag och grupper i ditt område som kan känna starkt för din fråga. Du kan till exempel söka efter “rent vatten i Seattle” för att hitta communities som fokuserar på rent vatten. Filtrera dina sökresultat efter personer, sidor, platser, grupper, evenemang och mycket annat med flikarna högst upp i sökresultatet och ta kontakt för att få stöd eller samarbete.

Engagera dina starkaste supportrar

Gör enskilda förfrågningar. Personer svarar mycket mer sannolikt på personliga förfrågningar än på allmänna Calls to Action. Tagga personer som tidigare har deltagit i dina aktiviteter eller kontakta dem på Messenger, via e-post eller telefon. Uttryck tydligt att du kontaktar dem personligen för att involvera dem.

Starta ett ambassadörsprogram. För att uppmuntra personer att utföra ytterligare åtgärder för att stödja din organisation kan du överväga att skapa en grupp med medlemmar som får specialmeddelanden, swag och uppmärksamhet. Du kan även anordna evenemang där ambassadörer kan träffas och lära sig av varandra.

Planera olika aktiviteter. Skapa möjligheter för personer att engagera sig på olika nivåer av komplexitet och engagemang beroende på deras intresse och tillgänglighet. Vissa aktiviteter, som en städning i grupp, kan t.ex. göras under en eftermiddag eller över en helg. Andra kan hålla på i många månader, t.ex. insamlingar eller träning för en tävling. Genom att erbjuda fler alternativ ger du fler personer möjligheten att delta.

Erbjud åtgärdspaket. Bjud in supportrar att samordna ett evenemang eller en aktivitet å organisationens vägnar. Du kan hantera ditt varumärke och rykte genom att erbjuda åtgärdspaket som supportrar kan använda för att se till att deras aktiviteter stämmer överens med dina mål. Inkludera saker som en person behöver för att anordna en aktivitet, t.ex. t-shirtgrafik, tryckta broschyrer, reklamaffischer, presenter och mycket mer. Inkludera anvisningar som förklarar hur man använder ditt åtgärdspaket för att skapa största möjliga påverkan.

Om kostnaden för att skapa och skicka fysiska objekt utgör ett problem kan du fundera på att skapa ett digitalt åtgärdspaket. Du kan använda en fildelningstjänst för att ladda upp resurser och dela länken på organisationens sida eller evenemang.

Uppföljning

Tacka omgående. Tacka personligen alla personer för deras tid och bidrag. Uppmuntra ditt ledningsteam att ta tid på sig och tacka era bästa supportrar med handskrivna kort, telefonsamtal eller e-postmeddelanden. Skapa en tackbild som du kan dela på din sida för att lyfta fram dina supportrar.

Fira andras arbete. Publicera foton och videor som lyfter fram dina supportrars hårda arbete på din organisations sida. Tagga personer när du kan göra det och be personer att tagga andra vänner som har hjälpt till eller stöttat dem. Om du har resurser för det så kan du göra videor som sammanfattar dina evenemang och påminner personer om ditt uppdrag och hur de kan hjälpa till i fortsättningen.