Groepen

Groepen

Wat zijn groepen?

Via Facebook-groepen kun je specifieke community’s met mensen maken die rechtstreeks met elkaar kunnen communiceren. Je kunt groepen gebruiken om exclusieve updates, foto’s of evenementen te delen, en groepsleden kunnen communiceren via opmerkingen, samenwerken aan documenten en chatberichten sturen naar andere groepsleden. Groepen kunnen openbaar, besloten of geheim zijn.

Wanneer moet ik groepen gebruiken voor mijn non-profit?

Groepen zijn nuttig om te communiceren met een segment van je supporters. Je kunt er goed activiteiten mee coördineren of exclusieve inhoud bieden aan een bepaalde groep mensen.

Een groep maken

 1. Ga op je pagina naar het gedeelte Groepen in het linkermenu en klik op Groep maken.
 2. Klik bovenaan de pagina op Nieuwe groep maken. Er verschijnt een venster waarin je een groepsnaam kunt invoeren, leden kunt toevoegen en de privacyinstellingen voor de groep kunt selecteren.
 3. Klik op Maken wanneer je klaar bent.

Zodra de groep is gemaakt, wordt deze weergegeven. Ga naar Groepsinstellingen bewerken om een beschrijving, tags en een profielfoto en omslagfoto toe te voegen, en stel een groepsmailadres in dat mensen kunnen gebruiken om iets rechtstreeks in de groep te plaatsen. Je kunt maximaal 6000 groepen maken en aan maximaal 6000 groepen deelnemen.

Voor alle typen groepen (openbaar, besloten en geheim) kunnen leden mensen toevoegen waarmee ze bevriend zijn op Facebook. Je kunt ook supporters uitnodigen waarmee je geen vrienden bent op Facebook door rechtsboven in je groep op Uitnodigen via e-mail te klikken om een e-mail te sturen. Een andere manier om groepsleden aan te trekken, is door buiten Facebook met mensen te praten. Als je groep openbaar of besloten is, kunnen mensen een lidmaatschapsverzoek sturen.

Nieuwe leden toevoegen aan een groep:

 1. Ga naar de groep.
 2. Klik in de rechterkolom op het veld + Mensen toevoegen aan groep.
 3. Typ de namen van je vrienden en klik op een naam om diegene toe te voegen aan de groep.

Via privacyinstellingen bepaal je hoe zichtbaar je groep is. Afhankelijk van de doelen voor je groep kan het type privacyinstelling wijzigen.

 • Openbare groepen: openbare groepen zijn te vinden via de zoekfunctie en alle inhoud van deze groepen is zichtbaar voor iedereen. Als je deze privacyinstelling kiest, moet je je lidmaatschapsverzoeken controleren.
 • Besloten groepen: besloten groepen zijn te vinden via de zoekfunctie en iedereen kan een lidmaatschapsverzoek indienen. Groepsberichten en informatie zijn echter alleen zichtbaar voor leden.
 • Geheime groepen: geheime groepen zijn niet te vinden via de zoekfunctie op Facebook en zijn alleen zichtbaar voor leden. Alle leden moeten worden toegevoegd door een bestaand groepslid. Dit kan een goede optie zijn wanneer je groepen gebruikt voor bètatests of om feedback te krijgen van een klein groepje mensen.

Mijn groep beheren

Zorg dat je regelmatig je groep bezoekt en berichten en opmerkingen plaatst om je groep te monitoren. Tik bovenaan je groep op Bericht schrijven om een bericht in je groep te plaatsen.

Vanaf dit scherm kun je het volgende doen:

Je kunt je locatie toevoegen en andere leden van de groep taggen in je bericht.

 1. Klik op Reageren onder een bericht
 2. Schrijf je reactie
 3. Druk op het toetsenbord op Enter (of Return) om je reactie te plaatsen

Tip: als je een nieuwe paragraaf in je reactie wilt maken, houd je Shift ingedrukt en druk je op Enter (of Return).

Groepsleden krijgen een melding over alle nieuwe berichten die in de groep worden geplaatst, tenzij ze de meldingsinstellingen van de groep aanpassen. Als de groepsprivacy is ingesteld op Besloten of Geheim, kunnen alleen de groepsleden de inhoud zien die in de groep wordt geplaatst.

Bezoek ons Helpcentrum voor meer informatie over het monitoren van je groep.

Als je een groep beheert, plaats dan inhoud die is toegespitst op de leden en het doel van de groep. Hier volgen enkele tips om je groep betrokken te houden:

Plaatsen: je moet zelf het goede voorbeeld geven, dus zorg ervoor dat je berichten en opmerkingen in je groep plaatst en de groepsleden aanspoort ook betrokkenheid te tonen.

 • Deel multimediaberichten (zoals foto’s en video’s). Deze genereren meer betrokkenheid.
 • Maak een planning zodat er altijd beheerders beschikbaar zijn om de groep te beheren.
 • Houd wedstrijden of stel discussies voor om mensen in je groep betrokken te houden (zoals een wedstrijdje ‘Plaats je beste wedstrijdgezicht’ voor een belangrijke sportwedstrijd).
 • Reageer zo snel mogelijk op berichten en opmerkingen. Hiermee beloon je mensen die betrokken zijn bij je groep.

Beheertips: Groepsbeheer zorgt ervoor dat leden zich veilig voelen als ze reageren en dat gesprekken niet afdwalen. Gebruik de volgende tips om ervoor te zorgen dat iedereen een fijne ervaring heeft:

 • Alle leden ontvangen standaard een melding voor elk bericht dat je in een groep plaatst. Zorg dat je interessante inhoud plaatst zodat leden actief blijven, of schakel meldingen voor je groep uit.
 • Als je een feedbackgroep hebt die je klein wilt houden of als je bepaalde criteria hanteert voor leden, zorg dan dat je lidmaatschapsgoedkeuring hebt ingeschakeld. Je kunt deze instelling vinden door naar Groepsinformatie en vervolgens naar Groepsinstellingen bewerken te gaan.
 • Als je een grotere discussiegroep hebt, kan dit helpen spammers of ongewenste leden te weren.
 • Voeg niet te veel beheerders toe aan de groep. Als je te veel beheerders hebt, kun je moeilijk zelf de controle houden, met name als ze geen medewerkers zijn van je organisatie.
 • Beperk de grootte van je groep en voorkom het gebruik van niet-geautoriseerde lijsten om het aantal leden te vergroten. Kleinere groepen hebben vaak meer betrokken leden die berichten plaatsen. Grotere groepen zijn geschikt voor het discussiëren over onderwerpen en om nieuws en updates te delen.

Effectieve methoden

 • Houd je vrijwilligers op de hoogte van aankomende mogelijkheden.
 • Bied donateurs exclusieve inhoud, services en voordelen.
 • Organiseer discussies met begunstigden.
 • Maak een forum voor feedback en vragen.
 • Coördineer comités, vrijwilligers in het werkveld en influencers.
 • Werk samen aan projecten, zoals het organiseren van een evenement.
 • Deel inspiratie met je personeel.
 • Kom in contact met andere non-profits in je sector.

Zorg dat elke groep die je maakt een duidelijk doel heeft, zodat je de juiste verwachtingen schept en omgangsregels voor leden kunt instellen.