Grupper

Grupper

Vad är grupper?

Med Facebook-grupper kan du skapa specifika communities av personer som interagerar direkt med varandra. Du kan använda grupper för att dela exklusiva uppdateringar, foton eller evenemang och gruppmedlemmar kan kommunicera via kommentarer, samarbeta i dokument och skicka meddelanden till andra gruppmedlemmar. Grupper kan vara offentliga, slutna eller hemliga.

När ska jag använda grupper för min ideella organisation?

Grupper hjälper dig att kommunicera med ett segment av dina supportrar. Det är ett bra sätt för att samordna aktiviteter med eller ge exklusivt innehåll till en viss uppsättning personer.

Så här skapar du en grupp

 1. Från din sida går du till avsnittet Grupper i menyn till vänster och klickar på Skapa grupp.
 2. Klicka på Skapa ny grupp längst upp på sidan. Ett fönster visas där du kan lägga till ett gruppnamn, lägga till medlemmar och välja sekretessinställningar för din grupp.
 3. Klicka på Skapa när du är klar.

När gruppen har skapats tas du till gruppens sida. Gå till Redigera gruppinställningar för att lägga till en beskrivning, taggar, en profilbild och en omslagsbild, samt ange en e-postadress för gruppen som personer kan använda för att publicera direkt till gruppen. Du kan vara med i och skapa upp till 6 000 grupper.

Gruppmedlemmar kan lägga till alla sina vänner på Facebook i alla typer av grupper (offentliga, slutna och hemliga). Du kan även bjuda in supportrar som du inte är vän med på Facebook genom att klicka på Bjud in via e-post längst upp till höger i din grupp för att skicka ett e-postmeddelande. Ett annat sätt för att locka gruppmedlemmar är att prata med personer utanför Facebook. Om din grupp är offentlig eller sluten kan de skicka en förfrågan om att få gå med.

Så här lägger du till nya medlemmar till en grupp:

 1. Gå till gruppen.
 2. Klicka i fältet + Lägg till personer i gruppen i den högra kolumnen.
 3. Skriv in vännernas namn och klicka på dem när du vill lägga till dem i gruppen.

Sekretessinställningarna styr din grupps synlighet. Beroende på målen för din grupp kan du använda olika sorters sekretessinställningar.

 • Offentliga grupper: Offentliga grupper är sökbara och allt innehåll är synligt offentligt. Om du väljer denna sekretessinställning ska du räkna med att kontrollera förfrågningar om att gå med.
 • Slutna grupper: Slutna grupper är sökbara och alla kan begära att få gå med i dem, men gruppens inlägg och information visas bara för medlemmar.
 • Hemliga grupper: Hemliga grupper är inte sökbara på Facebook och är bara synliga för medlemmar. Alla medlemmar måste läggas till av någon i gruppen. Det här kan vara ett bra alternativ om du använder grupper för betatestning eller för att få feedback från en liten grupp personer.

Hur hanterar jag min grupp?

Övervaka din grupp genom att skapa inlägg och kommentarer i den och besöka den regelbundet. Tryck på Skriv inlägg längst upp i gruppen om du vill skapa ett inlägg i gruppen.

Härifrån kan du:

Du kan ta med din plats och tagga andra medlemmar i gruppen i ditt inlägg.

 1. Klicka på Kommentera under ett inlägg
 2. Skriv din kommentar
 3. Tryck på Enter eller returtangenten på tangentbordet för att publicera den

Tips! Om du vill infoga en radbrytning i din kommentar, håller du ner Skift och trycker sedan på Enter (eller returtangenten).

Gruppmedlemmar får meddelanden om alla nya inlägg i gruppen, förutsatt att de inte har valt att ändra inställningarna för gruppmeddelanden. Om gruppsekretess är inställd på Stängd eller Hemlig, kan bara gruppmedlemmar se saker som läggs upp i den gruppen.

Om du vill veta mer om hur du övervakar din grupp besöker du vårt hjälpcenter.

När du hanterar en grupp ska du publicera innehåll som är specifikt för medlemmarna och gruppens syfte. Här är några tips som hjälper dig att se till att din grupp är engagerad:

Publicera: Det är bäst att föregå med gott exempel – se till att du publicerar och kommenterar i din grupp och att du även uppmuntrar dina medlemmar att göra det.

 • Dela multimedieinlägg (t.ex. foton och videor) som skapar mer engagemang.
 • Skapa ett schema så att administratörer finns tillgängliga för att hantera gruppen.
 • Skapa tävlingar eller uppmaningar till diskussion för att engagera personer i gruppen (uppmana t.ex. deltagare att publicera en bild som visar att de är peppade innan spelet börjar).
 • Svara snabbt på inlägg och kommentarer. Det här belönar personer som engagerar sig i din grupp.

Modereringstips: Tack vare gruppmoderering kan medlemmar känna sig trygga när de interagerar och konversationer hålls inom ramarna. Här följer några tips som hjälper alla att få en bra upplevelse:

 • Som standard skapar varje inlägg som du gör i en grupp aviseringar för alla medlemmar. Se till att du publicerar intressant innehåll för att hålla gruppens medlemmar aktiva, eller inaktivera aviseringar för gruppen.
 • Om du har en grupp för feedback som du vill ska fortsätta ha få medlemmar eller om du har vissa kriterier för medlemmar ser du till att godkännande av medlemskap är aktiverat i medlemsinställningarna. Du hittar den här inställningen genom att gå till Information om grupp och sedan Redigera gruppinställningar.
 • Om du har en större diskussionsgrupp kan det här hjälpa dig att hålla gruppen fri från personer som spammar eller oönskade medlemmar.
 • Var försiktig med att lägga till för många administratörer i gruppen. Det kan vara svårt att hantera för många administratörer, särskilt om de inte är anställda.
 • Begränsa gruppens storlek och undvik att använda listor som inte är godkända för att öka antalet medlemmar. Mindre grupper brukar leda till mer interaktion och att fler medlemmar publicerar, medan större grupper är bra för diskussion om ämnen samt delning av nyheter och uppdateringar.

Metodtips

 • Se till att dina volontärer har uppdaterad information om kommande möjligheter
 • Ge personer som har skänkt en gåva exklusivt innehåll eller exklusiva tjänster/förmåner.
 • Anordna diskussioner med personer som organisationen hjälper.
 • Skapa ett forum för feedback och frågor.
 • Samordna kommittéer, volontärer på plats och influencers i communityn.
 • Samarbeta inom projekt, t.ex. för att anordna ett evenemang.
 • Dela inspiration med din personal.
 • Kontakta med andra ideella organisationer inom din sektor.

Du vill att alla grupper som du skapar ska ha ett tydligt syfte så att du kan ange rätt förväntningar och etikett för medlemmarna.