Aansprekende inhoud maken

Aansprekende inhoud maken

Het maken van berichten die mensen leuk vinden, waarbij ze opmerkingen plaatsen en die ze delen, is belangrijk als je je bekendheid wilt vergroten.

Er zijn veel manieren om een bericht te laten opvallen. Kies het type bericht dat je maakt op basis van het doel van het bericht:

 1. Video: video’s zijn zeven keer aansprekender dan andere typen berichten op Facebook. Onthoud dat een video automatisch zonder geluid start wanneer deze in het nieuwsoverzicht wordt getoond. Probeer daarom de eerste 3-5 seconden extra boeiend te maken (geluid wordt ingeschakeld als iemand op de video tikt). Meer informatie over video.
 2. Afbeeldingen: foto’s en afbeeldingen kunnen een bericht tot leven brengen. Beeldmateriaal kan je organisatie en de mensen die je dient persoonlijker maken. Je kunt afbeeldingen toevoegen aan een bericht, ze in een album plaatsen of ze rechtstreeks vanaf Instagram delen op Facebook. Meer informatie over afbeeldingen.
 3. Infographics: infographics kunnen helpen om gegevens en complexe ideeën op een snelle manier over te brengen. Ze maken het makkelijker om informatie te verwerken en dit maakt ze ook aantrekkelijk om te delen. Bekijk voorbeelden van Oxfam America en World Food Program USA.
 4. Links: als je een link toevoegt aan een bericht, wordt er automatisch een afbeelding en een groot klikbaar gebied weergegeven waarmee mensen naar de gekoppelde website worden gestuurd. Dit maakt een bericht direct visueler. Ons systeem meet doorklikratio’s en bestede tijd op de externe link en de verhouding van vind-ik-leuks en opmerkingen tot klikken. Dit helpt ons bepalen of mensen een bericht relevant vinden. Als bijvoorbeeld veel mensen op een link klikken, maar weinig mensen het bericht leuk vinden, er een opmerking bij plaatsen of het delen, betekent dit dat mensen de link niet interessant vonden en het bericht minder bereik zal hebben.

TIP: je hoeft niet helemaal overnieuw te beginnen. Gebruik inhoud en beeldmateriaal dat je al hebt. Als het er goed uitziet op drukwerk, zal het er ook goed uitzien in het nieuwsoverzicht. Heb je foto’s, blogberichten, video’s, gedrukte brochures enzovoort, die je kunt hergebruiken in je Facebook-berichten? Gebruik je geweldige bestaande inhoud opnieuw om Facebook op een efficiënte manier in te zetten als onderdeel van je bereikstrategie. Als je mensen target die buiten je typische demografische doelgroep vallen, kun je je inhoud vernieuwen voor een nieuwe doelgroep en deze nieuw leven inblazen.

Mensen bekijken video’s op Facebook om door hun vrienden gedeelde momenten niet te missen, om op de hoogte te blijven van het nieuws en nog veel meer. Meer dan 65% van alle videoweergaven vindt plaats op mobiele apparaten, omdat mensen Facebook gedurende de dag gebruiken op verschillende tijdstippen en plaatsen.

Video’s die rechtstreeks naar Facebook worden geüpload, blijken succesvoller dan video’s die zijn gekoppeld aan andere videospelers:

 • 30% hogere videoafspeelratio (aantal klikken om de video af te spelen)
 • 3,5 keer lagere kosten per klik
 • 5,5 keer lagere kosten per videoweergave
Rechtstreeks naar Facebook uploaden

Video’s die rechtstreeks naar Facebook worden geüpload, worden direct en over de gehele breedte van het nieuwsoverzicht afgespeeld. Dit biedt een naadloze kijkervaring. Rechtstreeks geüploade video’s worden ook automatisch afgespeeld, wat ze opvallender maakt dan een videominiatuur. Als je en linkt toevoegt naar een video die wordt gehost op een andere site, wordt de link weergegeven met een kleine miniatuurafbeelding van de video.

Aanbevolen uploadspecificaties:

 • Bestandstype: MP4’s werken het beste, maar Facebook biedt ondersteuning voor alle videotypen.
 • Resolutie: gebruik HD-video voor optimale kwaliteit. Houd je resolutie onder 1080p.
 • Bestandsgrootte: gebruik bestandsgrootten kleiner dan 750 MB voor de beste uploadervaring. Hoewel bestandsgrootten tot maximaal 1,75 GB worden ondersteund, kunnen er langere uploadtijden zijn voor grotere bestanden als je een langzame internetverbinding hebt.
 • Lengte: video’s mogen niet langer zijn dan 45 minuten. Kortere video’s hebben doorgaans een betere afspeelkwaliteit en kortere uploadtijden.
 • Audio: we raden ook Stereo AAC-audiocompressie met 128 kbps of meer aan.
Je video’s aanpassen
 • Aangepaste miniatuurafbeelding: selecteer het belangrijkste beeld dat kijkers zien wanneer ze een video voor het eerst bekijken (bestanden tot 10 MB).
 • Ondertiteling: voeg ondertiteling toe zodat mensen je video zonder geluid kunnen ervaren. Schakel ondertiteling in meerdere talen in met gebruik van .SRT-bestanden.
 • Aanzet tot actie: nodig kijkers uit om een website of bestemming van jouw keuze te bezoeken. Dit is vooral handig als je verkeer ergens anders naartoe wilt doorverwijzen.
Bepalen waar je video wordt weergegeven
 • Planning en vervaltermijn: stel in dat je video op een latere datum wordt geplaatst en/of verwijderd (dit kan op elk moment tussen tien minuten en zes maanden vanaf de oorspronkelijke uploaddatum).
 • Doelgroepbeperkingen: beperk de doelgroep van een video per leeftijd, geslacht of locatie.
 • Distributie beheren: publiceer je video rechtstreeks op je pagina of in het nieuwsoverzicht.
Video’s en afspeellijsten uitlichten

Het gedeelte Video’s van je pagina is een plek waar mensen al je gepubliceerde video’s kunnen bekijken en ontdekken die mogelijk niet in hun nieuwsoverzicht zijn verschenen.

 • Uitgelichte video: licht je relevantste video uit, of dit nu binnenkomend nieuws, je nieuwste filmtrailer of een bericht voor je supporters is.
 • Afspeellijsten: toon en orden je video’s hoe jij dit wilt.
Videostatistieken

Krijg inzicht in hoe je video’s presteren op Facebook. Ga naar Paginastatistieken voor een overzicht van videostatistieken in door jou geselecteerde perioden.

Ingesloten videospeler

Met de ingesloten videospeler kunnen anderen je video op hun site weergeven. Op deze manier kun je nieuwe doelgroepen ontdekken buiten Facebook. De ingesloten videospeler geeft de titel, de auteur en het aantal videoweergaven van de video weer. Mensen hebben ook de optie de video leuk te vinden of te delen met vrienden, waardoor deze meer op Facebook wordt verspreid. Meer informatie over de technische details van de videospeler vind je op onze site voor ontwikkelaars.

Video API

Profiteer van onze volledig uitgeruste Video API om je video’s programmatisch te publiceren, distributievereisten in te stellen en de prestaties van je video’s op Facebook te analyseren.

Partners voor video-uitgevers

Deze partners bieden CMS-platformen, montagetools en kanaalbeheer voor video’s. Je vindt meer informatie over hun aanbod via ons programma voor media-oplossingen.

Spontane video’s op Instagram

Video’s hoeven niet volledig te worden bijgeschaafd als ze actueel zijn. Met het plaatsen van korte video’s op je pagina via Instagram kun je oprechte momenten van je team en programma’s aan je kijkers tonen.

Het toevoegen van afbeeldingen is een slimme en eenvoudige manier om een visuele connectie te maken tussen je boodschap en je doelgroep. Als je afbeelding tekst bevat, hoef je mogelijk geen boodschap toe te voegen.

Ontwerpaanbevelingen

Op Facebook worden afbeeldingen van verschillende grootten weergegeven, afhankelijk van hun locatie. Deze richtlijnen helpen je afbeeldingen toe te voegen die het beste passen bij de betreffende app. De aanbevolen tekstlengte is het aantal tekens van je advertentietekst dat kan worden weergegeven op kleinere schermen.

 • Aanbevolen afbeeldingsgrootte voor nieuwsoverzicht: 1200 x 900 pixels
 • Hoogte-breedteverhouding voor nieuwsoverzicht: 4:3
 • Afbeeldingsgrootte voor rechterkolom: 254 x 133 pixels
 • Hoogte-breedteverhouding voor rechterkolom: 1,9:1
 • Tekst: 90 tekens (langere berichten kunnen worden afgekapt op kleinere schermen)
Wanneer mogelijk afbeeldingen van hoge kwaliteit gebruiken

Je hebt geen professionele fotograaf of dure camera nodig, maar wazige, donkere of korrelige foto’s kun je beter niet gebruiken.

Vierkante of liggende modus gebruiken

Het nieuwsoverzicht hanteert een vaste hoogte voor foto’s, dus foto’s die hoger zijn dan dat ze breed zijn, worden in het nieuwsoverzicht weergegeven met witte vlakken aan de zijkanten. Gebruik een vierkante of liggende foto om de ruimte te maximaliseren die het nieuwsoverzicht biedt voor je foto’s.

Fotocompositie

Foto’s die symmetrisch en goed belicht zijn en die textuur en een achtergrond hebben, krijgen doorgaans de meeste vind-ik-leuks. Gebruik de regel van derden om je compositie te bepalen als je foto’s maakt van mensen of andere enkele objecten.

Afbeeldingen met tekst gebruiken

Als je foto’s of afbeeldingen met tekst plaatst, onthoud dan dat de tekst groot genoeg moet zijn om te kunnen lezen op zowel computer als mobiel. Afbeeldingen die worden gebruikt in een gepromoot bericht, moeten uit minder dan 20% tekst bestaan. Gebruik het rasterhulpmiddel om het percentage tekst in je afbeelding te zien voordat je deze gebruikt in een gepromoot bericht.

TIP: als je niet beschikt over middelen voor het ontwerpen van beeldmateriaal, bekijk dan een van de gratis afbeeldingsmakers voor sociale media om snel afbeeldingen van hoge kwaliteit te maken.