Skapa engagerande innehåll

Skapa engagerande innehåll

Att skapa inlägg som personer gillar, kommenterar och delar är nyckeln för att öka medvetenheten.

Det finns många metoder för att göra ett inlägg iögonfallande. Välj vilken typ av inlägg du skapar utifrån målet med inlägget:

 1. Video: Videor är sju gånger mer engagerande än andra typer av inlägg på Facebook. Kom ihåg att en video startar automatiskt utan ljud när det visas i nyhetsflödet. Försök därför göra de första 3–5 sekunderna särskilt fängslande (ljudet slås på när användaren trycker på videon). Läs mer om videor.
 2. Bilder: Foton och grafik hjälper inlägget att komma till liv. Genom visuellt material personifieras din organisation och människorna som ni riktar er till. Lägg till bilder i ett inlägg, inkludera dem i ett album eller dela direkt till Facebook från Instagram. Läs mer om bilder.
 3. Infografik: Genom infografik kan du snabbt kommunicera data och svårbegripliga idéer. Grafiken gör det enklare att smälta informationen och mer tilltalande att dela. Kolla in exempel från Oxfam America och Världslivsmedelsprogrammet USA.
 4. Länkar: Om du lägger till en länk i inlägget skapas automatiskt en bild och en klickbar yta som tar användarna till den länkade webbplatsen. Det gör att inlägget direkt blir mer visuellt. Vårt system mäter klickfrekvens, hur mycket tid som spenderades på den länkade webbplatsen och förhållandet mellan gilla-markeringar/kommentarer och klick. Det hjälper oss att avgöra om användare tycker att inlägget är relevant. Om exempelvis många klickar på en länk, men bara några få gillar, kommenterar eller delar inlägget, tyder det på att användarna inte tyckte att inlägget var intressant, och inlägget kan därför få mindre räckvidd.

TIPS: Du behöver inte börja om från början. Använd innehåll och visuellt material som du redan har. Om det ser bra ut i tryck ser det förmodligen bra ut i nyhetsflödet också. Har du foton, blogginlägg, videor, tryckta broschyrer och så vidare som du kan återanvända i Facebook-inlägg? Återanvänd produktivt innehåll du redan har för att effektivt använda Facebook som en del i din räckviddsstrategi. När du riktar dig till personer som inte ingår i din typiska målgruppsdemografi kan du anpassa den efter en ny målgrupp och ge den nytt liv.

Människor tittar på videor på Facebook för att ta del av ögonblick som delas av vänner, senaste nytt och mycket mer. Fler än 65 % av alla videovisningar sker på mobila enheter eftersom användare går in på Facebook vid olika tidpunkter och på olika platser under dagen.

Videor som laddas upp direkt till Facebook har visat sig vara mer framgångsrika än de som länkas till andra videospelare:

 • 30 % högre takt för uppspelning av videor (antal klick för att spela upp videon)
 • 3,5x lägre kostnad per klick
 • 5,5x lägre kostnad per uppspelning av video
Ladda upp direkt till Facebook

Videor som laddas upp direkt till Facebook innebär en smidig visningsupplevelse eftersom de tar upp hela nyhetsflödets bredd och spelas upp direkt. En video som laddas upp direkt spelas också upp automatiskt, vilket gör det mer iögonfallande än en videominiatyr. Om du länkar till en video som finns på en annan webbplats visas länken med en liten miniatyrbild från videon.

Rekommenderade uppladdningsspecifikationer:

 • Filtyp: MP4 fungerar bäst, men Facebook har stöd för alla videotyper.
 • Upplösning: Använd HD-video för optimal kvalitet. Upplösningen ska vara högst 1080p.
 • Filstorlek: För bästa uppladdningsupplevelse måste filstorleken vara högst 750 MB. Även om vi har stöd för filer upp till 1,75 GB kan det ta längre tid att ladda upp stora filer om internetanslutningen är långsam.
 • Längd: Videor får vara högst 45 minuter långa. Vanligtvis är uppspelningskvaliteten bättre och uppladdningstiden långsammare för kortare videor.
 • Ljud: Vi rekommenderar även Stereo AAC-ljudkomprimering med 128 kbps eller högre.
Anpassa dina videor
 • Anpassad miniatyrbild: Välj huvudbilden som tittare ser när de först tittar på en video (filer upp till 10 MB).
 • Undertexter: Inkludera undertexter för att användarna ska kunna titta på videon utan ljud. Aktivera undertexter på flera språk genom .SRT-filer.
 • Call to Action: Bjud in tittare att besöka en webbplats eller ett valfritt mål. Detta är speciellt användbart om du vill öka den hänvisade trafiken på en annan plats.
Styr var videon visas
 • Schemaläggning och giltighetstid: Välj att videon ska publiceras och/eller tas ned vid en senare tidpunkt (mellan 10 minuter och 6 månader efter att det ursprungligen laddades upp).
 • Målgruppsbegränsningar: Begränsa en videos målgrupp efter ålder, kön eller plats.
 • Hantera distribution: Publicera videon direkt på din sida eller visa det i nyhetsflödet.
Visa utvalda videor och spellistor

Under avsnittet Videor på din sida kan användare titta på och upptäcka ett arkiv med tidigare videor som kanske inte visas i deras nyhetsflöde.

 • Utvald video: Markera din mest relevanta video som höjdpunkt, oavsett om det gäller en aktuell nyhetshändelse, din senaste filmtrailer eller ett meddelande till dina supportrar.
 • Spellistor: Presentera och organisera dina videor hur du vill.
Statistik för videor

Ta reda på hur dina videor presterar på Facebook Under Sidstatistik hittar du en översikt över videomått för anpassade datumintervall.

Inbäddad videospelare

Genom den inbäddade videospelaren kan andra visa din video på sina webbplatser så att du kan upptäcka nya målgrupper utanför Facebook. Då visas videons titel, upphovsperson och visningsantal. Dessutom kan användarna gilla videon och dela den med vänner för att återföra distributionen till Facebook. Läs mer om videospelarens tekniska detaljer på webbplatsen för utvecklare.

Video API

Använd vårt fullständiga Video-API för att programmatiskt publicera videor, ange distributionskrav och analysera resultatet för dina videor på Facebook.

Videopubliceringspartners

Dessa partners levererar CMS-plattformar, beskärningsverktyg och kanalhantering för videor. Läs mer om vad de erbjuder genom vårt Media Solutions-program.

Spontana videor på Instagram

Videor behöver inte vara perfekt gjorda om tajmingen är bra. Publicera korta videor på din sida genom Instagram för att ge en genuin och ögonblicklig inblick i ert team och era program.

Att lägga till bilder är ett smart och enkelt sätt att skapa ett visuellt samband mellan ditt budskap och din målgrupp. Om bilden innehåller text kanske du inte behöver inkludera ett meddelande.

Designrekommendationer

På Facebook visas bilder i olika storleksformat beroende på plats. Ta hjälp av den här vägledningen för att använda bilder som bäst passar varje applikation. Den rekommenderade textlängden anger hur många tecken av annonstexten som kan visas på mindre skärmar.

 • Rekommenderad bildstorlek i nyhetsflödet: 1 200 x 900 pixlar
 • Höjd/bredd-förhållande i nyhetsflödet: 4:3
 • Bildstorlek i högerkolumnen: 254 x 133 pixlar
 • Höjd/bredd-förhållande i högerkolumnen: 1.9:1
 • Text: 90 tecken (längre inlägg trunkeras på små skärmar)
Använd om möjligt bilder av hög kvalitet

Du behöver inte en yrkesfotograf eller dyr kamera, men foton som är suddiga, mörka eller pixelerade är förmodligen inte det bästa valet.

Använd kvadratiskt eller liggande format

I nyhetsflödet begränsas foton på höjden. Foton som är mer långa än vad de är breda visas därför med vita fält på sidorna. Använd ett kvadratiskt eller liggande format för att utnyttja utrymmet i nyhetsflödet för foton fullt ut.

Fotokomposition

Symmetriska och ljusa foton med struktur och utrymme i bakgrunden brukar få flest gilla-markeringar. Använd tredelningsregeln när du komponerar foton på personer eller andra enskilda föremål.

Använda bilder med text

Tänk på att texten måste vara stor nog för att kunna läsas både på datorn och mobilen när du publicerar foton eller grafik med text. Bilder som används i marknadsförda inlägg får som mest bestå av 20 % text. Använd rutnätsverktyget för att se hur stor procentandel av bilden som består av text innan du använder den i ett marknadsfört inlägg.

TIPS: Om du saknar grafiska designverktyg kan du använda något av de kostnadsfria webbaserade bildredigeringsverktygen för sociala medier för att snabbt skapa högkvalitativa bilder att dela.