Bekende persoon

Bekende persoon

Gebruik je platform om impact te maken.

Bekende personen hebben een geweldige mogelijkheid hun invloed te gebruiken om het maatschappelijk belang te dienen. Facebook biedt tools die het eenvoudig maken om bekendheid te genereren en een positieve impact te maken op de goede doelen die je belangrijk vindt. Of het nu je doel is om te reageren op een actuele gebeurtenis, je verjaardag te doneren of supporters enthousiast te maken voor een goed doel waarin je gelooft, je fans kunnen rechtstreeks op Facebook en in een paar simpele stappen doneren aan je inzamelingsactie.

Instructies

Er zijn een aantal manieren waarop je een inzamelingsactie kunt maken

Stap 1

Mogelijkheid 1:

Opmerkingen:

 • Het maken van pagina-inzamelingsacties is momenteel alleen beschikbaar op een computer voor goedgekeurde partners
 • Bedrijfsbeheerders van een pagina kunnen alleen een inzamelingsactie maken via de hub voor inzamelingsacties van Bedrijfsmanager: business.facebook.com/Funraisers/

Mogelijkheid 2:

 • Ga naar je pagina voor een bekende persoon
 • Klik in het linkermenu op het tabblad Inzamelingsacties of klik op Inzamelingsactie maken in het vervolgkeuzemenu […] op de pagina onder de omslagfoto
 • Het tabblad is alleen zichtbaar nadat een pagina een inzamelingsactie heeft gemaakt en je kunt hier ook je eerdere inzamelingsacties bekijken
 • Maak de inzamelingsactie door te klikken op de knop +Geld inzamelen
Stap 2

Selecteer Non-profit als er wordt gevraagd Voor wie zamel je geld in?

Stap 3

Selecteer de gewenste non-profit door de naam te typen in de zoekbalk

Stap 4

Er verschijnt een vervolgkeuzemenu bij Wie organiseert de inzamelingsactie?

Hier ziet degene die de inzamelingsactie maakt zijn of haar persoonlijke profiel en eventuele andere pagina’s die hij of zij beheert en die op de whitelist staan voor het maken van inzamelingsacties. Selecteer de pagina die je wilt gebruiken om een inzamelingsactie te maken.

Stap 5

Voltooi je doelen en timing en klik op Volgende.

Stap 6

Vul de titel en beschrijving van je inzamelingsactie in en klik op Volgende.

Stap 7

Kies een omslagfoto. Klik vervolgens op Maken en je inzamelingsactie wordt openbaar zichtbaar.

Wat zijn pagina-inzamelingsacties?

Een pagina-inzamelingsactie is een speciale inzamelingsactiepagina met geïntegreerde tools, waarmee je een beroep kunt doen op je bestaande Facebook-community en anderen.

Bekende personen kunnen snel momentum genereren door via hun inzamelingsactiepagina hun persoonlijke toewijding aan een doel te delen en fans te verenigen rond een inzamelingsdoel. Volgers kunnen eenvoudig doneren en de inzamelingsactie rechtstreeks op Facebook met anderen delen in slechts enkele tikken.

Sinds november 2017 brengt Facebook geen kosten meer in rekening voor donaties aan non-profits op Facebook. Dit betekent dat 100% van het geld dat je inzamelt naar het door jou gekozen goede doel gaat.

Aan de slag

Volg deze stappen om een inzamelingsactie te maken voor een liefdadigheidsinstelling:

 1. Ga op een computer naar facebook.com/fundraisers/
 2. Klik op Geld inzamelen voor een non-profit
 3. Zoek en selecteer een non-profit
 4. Selecteer de pagina die je wilt opgeven als de organisator van de inzamelingsactie
 5. Kies een omslagfoto en vul de gegevens van de inzamelingsactie in
 6. Klik op Maken

Vereisten:

 • Geverifieerde Facebook-pagina (met een blauwe of grijze badge)
 • Beschikbaar voor bekende personen in de VS en EU
 • Pagina moet de categorie Bekende persoon hebben
 • Je moet een beheerder zijn van de Facebook-pagina om een inzamelingsactie te maken
 • Pagina-inzamelingsacties kunnen alleen worden gemaakt op een computer


Laat zien dat je het meent door een aanvulling toe te zeggen.

Als organisator van een inzamelingsactie kun je nu je toewijding aan een door jou gekozen goed doel benadrukken door een bedrag aan te vullen dat past bij je budget. Of dit nu € 5, € 100, € 2500 of meer is.

Toezeggen donaties aan te vullen

 1. Zodra je de inzamelingsactie hebt gemaakt, klik je in de inzamelingsactie op de knop … Meer en klik je op Donaties aanvullen
 2. Klik op Toezeggingsbedrag kiezen en selecteer het bedrag dat je wilt aanvullen met gebruik van de voorgestelde bedragopties. Je kunt ook klikken op Overige en je specifieke toezeggingsbedrag kiezen. Klik vervolgens op Klaar.
 3. Voer je betalingsbron in en klik op Betaling plannen om je toezeggingsbedrag te bevestigen
  – Je kunt een creditcard of PayPal gebruiken als de betalingsbron
  – Als je een zakelijke kaart gebruikt, moet deze kaart op naam staan van de paginabeheerder die de aanvulling toezegt
 4. Je bent helemaal klaar. Klik op Klaar om dit scherm te sluiten

Nu je aanvullingsbedrag is ingesteld, wordt het bedrag openbaar weergegeven op je inzamelingsactiepagina, zodat fans en potentiële supporters weten dat je hebt toegezegd donaties aan te vullen

 • Nadat iemand heeft gedoneerd aan een inzamelingsactie met een aanvullingstoezegging, wordt er op zijn of haar ontvangstbewijs weergegeven hoeveel van de donatie meetelt in het toegezegde bedrag
 • Als de donatie is aangevuld, kun je de donatie op de inzamelingsactiepagina zien

Betaling van aanvulling

Als aan je toezegging is voldaan, kun je dit laten factureren via je creditcard op het moment dat aan de toezegging is voldaan, of laat je het automatisch factureren binnen 24 uur vanaf de einddatum van je inzamelingsactie

 • Als donaties aan je inzamelingsactie je toezeggingsbedrag overschrijden, ben je alleen verantwoordelijk voor het bedrag dat je hebt toegezegd. Als je bijvoorbeeld toezegt € 100 aan te vullen en € 200 inzamelt, wordt er slechts € 100 gefactureerd.
 • Als het bedrag dat je inzamelt MINDER is dan je toezegging, hoef je alleen het bedrag aan te vullen dat je hebt ingezameld. Als je bijvoorbeeld toezegt € 100 aan te vullen, maar slechts € 80 inzamelt, wordt er € 80 gefactureerd.


“We zijn zeer enthousiast! Het was een geweldige manier om volgers te laten zien dat ze naast het leuk vinden en delen van inhoud ook in actie konden komen door bijvoorbeeld te doneren.”

– Maya Enista Smith, Executive Director, Born This Way Foundation

Aanbevolen effectieve methoden

Je inzamelingsactie lanceren:

 • Personaliseer de inzamelingsactie zoveel mogelijk. Zet de naam en leeftijd van de bekende persoon in de titel (bijvoorbeeld Inzamelingsactie voor de 21e verjaardag van Malala) en deel authentieke foto’s/video’s op je inzamelingsactiepagina.
 • Beschrijvingen moeten worden geschreven in de eerste persoon en moeten uitleg geven over het goede doel, waarom je het belangrijk vindt en wat deze donaties kunnen realiseren.
 • Begin met een bescheiden doel (€ 5 – € 10) en verhoog het doel gaandeweg bij het behalen van elke mijlpaal.
 • Voeg een link naar je inzamelingsactie toe aan eventuele nieuwsbrieven of e-maillijsten die je hebt.
Tijdens je inzamelingsactie:
 • Stimuleer donaties. Onthul mijlpalen en spoor mensen aan je inzamelingsactie te delen.
 • Vind de donaties van je fans leuk en plaats er opmerkingen bij zodra ze binnenkomen.
 • Deel de donatielink uit je Instagram-verhaal (omhoog vegen) in je Instagram-bio en op Twitter.
 • Zeg dankjewel. Als je op de helft van je doel bent, plaats dan een bericht in de inzamelingsactie om alle donateurs te bedanken.
Je inzamelingsactie beëindigen:
 • Plaats zodra het doel is bereikt opnieuw een bericht op de inzamelingsactiepagina om donateurs te bedanken voor hun genereuze steun.
 • Betrek je doelgroep erbij. Communiceer met je fans op je inzamelingsactiepagina. (Geef bijvoorbeeld updates over de voortgang van de actie of ga live in de inzamelingsactie om met je fans over het doel te praten).
Benadruk je toezegging.
 • Licht je toezegging om donaties aan te vullen uit in de beschrijving en titel van je inzamelingsactie.
Deel dit met je supporters.
 • Vertel je fans waarom je donaties aanvult en wat je hoopt te bereiken met de verhoogde donaties om de door jou gekozen organisatie te steunen.
Houd ze gemotiveerd.
 • Onthul mijlpalen in de inzamelingsactie wanneer je het toezeggingsbedrag bijna hebt behaald.
Blijf betrokken.
 • Neem vroeg en vaak tijdens je actie opnieuw contact op met je doelgroep om je supporters aan te sporen je te helpen het toezeggingsbedrag te behalen.

In 2018 hebben we al een aantal zeer succesvolle pagina-inzamelingsacties gezien van bekende personen die hun invloed en doelgroep op Facebook willen inzetten om de goede doelen te steunen die belangrijk voor ze zijn. Dit zijn een aantal van de nieuwste lessen die we hebben geleerd van succesvolle inzamelingscampagnes van bekende personen die hun doelen organisch behaalden zonder betaalde advertenties.

Socialiseren leidt tot meer donaties

Makers van inzamelingsacties die in gesprek gaan met hun fans op de inzamelingsactiepagina en via berichten, zamelen doorgaans meer geld in. Plaats berichten in je inzamelingsactie om het gesprek op gang te brengen en om het communitygevoel aan te wakkeren en zo connecties op te bouwen met je fans. In populaire inzamelingsacties van bekende persoon zijn gemiddeld 4 berichten geplaatst tijdens de inzamelingsactie en hun supporters plaatsten gemiddeld 25 berichten.

Gebruik bemoedigende woorden

Als je fans wilt aansporen om te doneren, zien we dat woorden als ‘we’, ‘samen’ en ‘ons’ beter werken dan ‘ik’ en ‘mijn’. Probeer woorden te gebruiken waardoor je fans zich onderdeel van je team en een onderdeel van een community voelen.

Vraag fans je inzamelingsactie te delen

Delen staat sterk in verband met het inzamelen van geld. De meeste deelacties worden gedaan door niet-donateurs, maar hun deelacties maken wel een verschil. Vraag fans die niet kunnen doneren of ze de inzamelingsactie willen delen.

Toon je connectie

Gebruik een omslagfoto en afbeeldingen in de berichten van je inzamelingsactie om beeldmateriaal van je steun aan het goede doel te delen. Fans reageren sneller op goede doelen waarvan ze zien dat bekende personen ze echt belangrijk vinden en beeldmateriaal is een goede manier om je geschreven verhaal over je affiniteit met het goede doel aan te vullen.

Deel je verhaal

Deel je persoonlijke connectie met het goede doel in het verhaalgedeelte van de inzamelingsactie. Fans zijn meer betrokken bij inzamelingsacties waarvan ze kunnen zien dat mensen er een authentieke connectie mee hebben. Deel hoe je betrokken bent geraakt bij het goede doel en waarom je het belangrijk vindt.

Sam Smith had regelmatig interactie met zijn fans via zijn verjaardagsinzamelingsactie voor War Child UK.