Succesverhaal I Mercoledì della Mansardina

I Mercoledì della Mansardina steunt eigenaren van mkb-bedrijven met mentorschapstools van Facebook

“Ik moest een paar technische problemen op mijn website oplossen, dus zocht ik een mentor met WordPress-vaardigheden en ik vond Margherita. Ik heb haar website en portfolio bekeken voordat ik contact met haar opnam. We communiceerden via de videochat en ik kreeg alle hulp die ik nodig had om mijn website zelf aan te passen, precies zoals ik het wou. Mentorschap is een unieke mogelijkheid om toegang te krijgen tot een professional die vrijgevig is met haar tijd en vaardigheden.”
— Carolina, leerling, grafisch ontwerper

Missie

I Mercoledì della Mansardina (IMdM) ondersteunt huidige en toekomstige eigenaren van mkb-bedrijven in Italië door middel van gratis informatiebronnen, onderwijs, netwerken en connecties. De belangrijkste doelen van de community zijn het delen van kennis, het vinden van zakenpartners, het pitchen van ideeën, het krijgen van ondersteuning en interactie met collega’s. De Facebook-groep is zichtbaar voor iedereen. IMdM heeft meer dan 6000 communityleden. 96% hiervan bestaat uit vrouwen en veel van hen zijn moeders.

“Een mentor die simpelweg wat feedback kon geven en kon helpen, maakte echt het verschil. Je ziet dus dat dit de bedrijven van de mensen versterkt en daarmee de financiële onafhankelijkheid, wat vooral voor vrouwen in Italië erg belangrijk is.”
— Gioia Gottini, oprichter van IMdM

Samenvatting

Toegang tot een meer doorgewinterde eigenaar van een mkb-bedrijf is erg belangrijk voor de community van IMdM, omdat het de beste manier is om te leren, groeien en feedback te krijgen. In plaats van de leden van de community simpelweg uit te nodigen om zich als vrijwilliger in te zetten voor de rol van mentor/leerling, vertrouwt de Facebook-groep op de tools van Mentorschap van Facebook om toegang te krijgen tot de kennis, vaardigheden en middelen die de leden helpen hun doelen te bereiken. Mentorschap van Facebook biedt mensen die steun zoeken een eenvoudige, handige manier om in contact te komen met mensen die beschikken over de unieke vaardigheden en ervaring die nodig is om te helpen.

Impact

“De pilot was zeer succesvol: de community waardeerde het idee om iets terug te doen via de mentorschapstool en acht dit van grote waarde. Sinds april 2019 hebben meer dan 500 duo’s van mentoren en leerlingen het programma voltooid. De algemene tevredenheid met de tool (gebaseerd op een interne enquête die is afgenomen onder meer dan 100 leden) wordt beoordeeld met een 4 op een schaal van 1 tot 5.”
— Gioia Gottini, oprichter van IMdM

30%

toename in zinvolle connecties*

+ 500

duo’s die het programma hebben voltooid

Tevredenheidsbeoordeling van

4/5

*Zinvolle connecties: een duo in de gebruikersgroep dat voldoet aan de volgende criteria:

 • Heeft tijdens ten minste een van de afgelopen twee weken vijf minuten doorgebracht in de groep
  EN voldoet aan ten minste een van de volgende drie criteria:
 • Heeft in de afgelopen week ten minste vijf acties (berichten, opmerkingen, vind-ik-leuks) uitgevoerd in de groep
 • Heeft in de afgelopen week ten minste 10 minuten doorgebracht in de groep
 • De groep heeft minder dan 5000 leden en het duo is bevriend met ten minste 5% van de leden OF heeft meer dan 20 vrienden in de groep.
Doelstelling van IMdM

Meer dan 6000 eigenaren van mkb-bedrijven toegang geven tot middelen om hun bedrijf te versterken en financiële onafhankelijkheid te bereiken.

De aanpak van IMdM

IMdM kondigde het nieuws van de mentorschapstool voor het eerst aan via een wekelijkse videoserie die het bedrijf elke woensdag plaatst.

Gebruik van de tool

Wekelijkse herinneringen, succesverhalen en berichten die uitleggen hoe het programma werkt, hebben ervoor gezorgd dat de IMdM-community de tool ging gebruiken en betrokken raakte bij het platform.

Lessen van IMdM
 • Plaats vaak berichten over je mentorschapsprogramma, maar zorg dat de inhoud relevant is voor je community (bijvoorbeeld: artikelen over mentorschap voor je doelgroep, tips enzovoorts)
 • Identificeer en beloon de helden van je mentorschapsprogramma (mentoren/leerlingen)
 • Betrek de community bij het proces (niet alleen bij het resultaat)
  • IMdM maakte een poll om te bepalen of de tool nuttig zou zijn voor de community. Vervolgens lanceerde het bedrijf een enquête toen het programma al een tijdje liep, om te ontdekken hoe leden van de community de tool gebruikten. Zo werd er feedback verzameld en konden knelpunten worden geïdentificeerd.
 • Verzamel en benadruk verhalen: die zorgen voor inspiratie
  • Deel de succesverhalen van je mentorschap met de groep. Licht succesvolle duo’s en hun impact uit door verhalen te plaatsen in de groep.
  • “Telkens als we een succesvol verhaal hebben van een mentor en een leerling dat we kunnen delen, zien we een piek in het aantal nieuwe mensen dat de tool daadwerkelijk gebruikt. Verhalen zijn zinvol, want je kunt je identificeren met een mentor of met de leerling. Ook weet je dankzij de verhalen dat er iemand in de groep is die je kan steunen en je kan helpen je doel te bereiken.”
   — Gioia Gottini, oprichter van IMdM
 • Doe geen aannames: vraag om feedback
  Toen IMdM een enquête deelde waarin werd gevraagd of de community was geïnteresseerd in Mentorschap, was het antwoord een volmondig ‘Ja’. Dit is een van de redenen waarom de community zo gretig en enthousiast reageerde toen de tool beschikbaar werd. Het bedrijf ontving echter ook veel ideeën om de tool te verbeteren. Deze zijn vervolgens verzameld en doorgespeeld naar Facebook. IMdM heeft hiervan geleerd dat het vragen moet stellen, moet vragen om feedback en moet zorgen dat iedereen akkoord gaat met het idee voordat je iets nieuws introduceert.
 • Onthoud dat we allemaal verlangen naar menselijke interactie
  Binnen de community zag IMdM persoonlijke interacties opbloeien. Er werd snel vertrouwen opgebouwd tussen mentoren en leerlingen wanneer er sprake was van persoonlijke interactie. Er ontstonden vriendschappen en er vonden persoonlijke ontmoetingen plaats. Zodoende was de grootste positieve impact voor IMdM het verhoogde niveau van vertrouwen binnen de community.
Effectieve methoden
Mentor
 • Schep verwachtingen: bespreek de doelen, tijdlijn en opvolging van advies of taken
 • Wees open: bouw vertrouwen op bij je leerling en wees bereid om je succesverhalen en je mislukkingen te delen
 • Vraag om feedback: ontwikkel je vaardigheden als mentor door te vragen om feedback. Het is belangrijk om te zorgen dat de indeling van je mentorschap nuttig is geweest voor de leerling.
Leerling
 • Wees voorbereid: zorg dat je een agenda hebt met onderwerpen, vragen en voorbeelden waarover je wilt praten
 • Houd je aan de afspraken: probeer je te houden aan de geplande bijeenkomsten en wees consistent met de opvolging en het op de hoogte houden van je mentor tijdens je traject.
 • Maak aantekeningen: houd een aantekeningenboek bij om bij te houden wat je hebt geleerd. Beëindig je mentorschapssessie met bruikbare middelen die je kunt implementeren