Framgångsberättelse War Child

Sam Smith samlar in över 23 762 GBP till förmån för barn som drabbats av krig

War Child strävar efter en värld där barnens liv inte längre slits sönder av krig. Organisationen skyddar, lär ut och står upp för rättigheterna för barn som hamnar i en konflikt.

Framgångsberättelse

”Funktionen för att skänka en gåva på Facebook har förvandlat den digitala insamlingen hos War Child. På bara sex månader samlade vi in över 50 000 USD och nådde nya globala målgrupper.” – Rob Williams, vd för War Child UK

Lösning

War Child arbetar för att nå fram till barn snarast möjligast efter att en kris har brutit ut, och stannar kvar för att stötta dem under återhämtningen genom att skydda dem, undervisa dem och förse dem med rätt verktyg inför framtiden.

Sam Smith inledde ett samarbete med War Child under Donate Your Birthday-kampanjen genom att dedikera sin egen födelsedag till War Child UK och bad om gåvor genom Facebooks verktyg för födelsedagsinsamlingar som nyligen hade lanserats.

”Vi är tacksamma över stödet som fantastiska artister, musiker och skådespelare ger oss. Att samla in pengar till välgörenhet på din födelsedag är ett enkelt och effektivt sätt att bidra till vårt viktiga arbete. Med kunskapen från Sam Smiths kampanj hoppas vi att vi kan inspirera andra att få ut så mycket som möjligt av sina födelsedagsinsamlingar.”

– Rob Williams, vd för War Child UK

Påverkan

Sams födelsedagsinsamling pågick exklusivt på Facebook.

23 762 GBP

i insamlade gåvor

546

Gåvor

6 300

delningar av gåvosidan

Kampanjmål

Samla in pengar till förmån för War Child UK

”Alla vill inte springa ett maraton, baka tårtor eller hoppa från ett plan för att samla in pengar. Kampanjen Donate Your Birthday ger människor chansen att skapa förändring för barn som drabbats av en konflikt utan att behöva svettas eller tillbringa flera timmar i köket. Alla har en födelsedag kan därför bidra till att förändra livet för de hundratals barn som berörs av konflikter världen över.” –Rob Williams, vd för War Child UK

Kampanjmetod
Dra nytta av en offentlig person

Sam och hans sociala medier-team tog fram en plan för att engagera Sams fanskara och marknadsföra i sociala medier.

Marknadsföring och inriktning

War Child-teamet allokerade en budget för att marknadsföra inlägg och rikta sig till specifika målgrupper.

Sprida ordet

De använde sig av sitt interna press- och pr-team för att synas och höras i media.

Kampanjlärdomar
  1. Var realistisk. Ha realistiska förväntningar om vad som går att uppnå. Det är smart att börja med ett uppnåeligt mål och därefter lägga ribban ännu högre om ni uppnår målet tidigare än förväntat.
  2. Nå ett samförstånd. Det är viktigt att det råder ett samförstånd mellan alla som arbetar med kampanjen. Se till att välgörenhetsorganisationen och den offentliga personen är överens om insamlingsmålet och planen för att marknadsföra insamlingen. Var redan från början tydlig med att kommunicera budskapet och vilken skillnad gåvor gör till följarna.
  3. Förstå målgruppen. Ibland krävs det mer jobb för att engagera en offentlig persons fanskara. Det kan vara första gången som de hör talas om er organisation, och därför kan det vara en bra idé att först mjuka upp dem genom att göra dem medvetna om ändamålet och ert arbete.