Succesverhaal UNICEF

UNICEF heeft meer dan $ 1 miljoen ingezameld op Facebook om kinderen in Jemen te helpen

Missie

UNICEF (United Nations International Children’s Emergency Fund) is werkzaam in 190 landen en regio’s om de rechten van elk kind te beschermen. De missie van UNICEF is het inzamelen van geld, het beïnvloeden van besluitvormers,en het informeren en onderwijzen met betrekking tot kinderrechten.

Succesverhaal

In december 2018, toen Jemen te maken had met een grote humanitaire crisis waarbij 8 van de 10 kinderen in het land dringend hulp nodig hadden, heeft UNICEF de tools voor donaties aan liefdadigheidsinstellingen en krachtige targeting van Facebook ingezet om in slechts 9 dagen meer dan $ 1.165.000 aan donaties in te zamelen voor de Black Friday-campagne.

“De combinatie van de krachtige targetingtools van Facebook en de tools voor donaties aan liefdadigheidsinstellingen was voor ons de ideale manier om onze doelgroep binnen een zeer concurrerende liefdadigheidsmarkt, waarin veel verschillende detailhandels hun Black Friday-aanbiedingen adverteren, aan te spreken met een relevante boodschap. We hebben onze doelen niet alleen overschreden, maar ook zeer waardevolle kennis opgedaan die we kunnen gebruiken voor toekomstige Facebook-campagnes.”

Hubert Chaminade, Digital Marketing Manager, UNICEF France

Verklaring over de oplossing

UNICEF heeft inzamelingsacties voor Facebook-pagina’s ingezet om voor elk deelnemend land een speciale inzamelingspagina te maken met geïntegreerde tools waarmee ze hun bestaande Facebook-community konden aanspreken. Voor de pagina-inzamelingsacties werd eenvoudig advertentiemateriaal met veel impact gebruikt waarin de inzamelingsactie werd beschouwd als remedie tegen Black Friday.

De organisatie heeft Facebook-advertenties en de targetingtools van Facebook gebruikt om de campagne aan fans van de Facebook-pagina en bredere doelgroepen met een interesse in vergelijkbare goede doelen te laten zien en zo een groot deel van de doelgroep te bereiken. Op deze manier werden de advertenties voor de inzamelingsactie getoond aan mensen die ze het waarschijnlijkst zouden bekijken op Facebook, op meerdere apparaten en in verschillende doelgroepen.

Deze efficiënt getargete benadering heeft UNICEF niet alleen geholpen via het aansprekende advertentiemateriaal een grotere doelgroep te bereiken, maar heeft er ook voor gezorgd dat belangrijke influencers werden bereikt die de boodschap van de campagne verder hebben verspreid. Dit heeft geleid tot een zeer hoog aantal deelacties voor de inzamelingsactie.

Impact
“Stel een lager doel in om ervoor te zorgen dat je je target kunt halen. Verhoog het doel vervolgens wanneer dit bijna is behaalt en daag je fans uit het nieuwe doel te behalen. Plaats aanmoedigende opmerkingen in de inzamelingsactie en zorg ervoor dat mensen de inzamelingsactie delen met vrienden en familie.”

Gabriel Gunnarsson, Digital Marketing Manager, UNICEF Sweden

$ 1165 miljoen

aan donaties

49.000

unieke donateurs

33X

hoger gemiddeld rendement op de advertentie-uitgaven

Campagnedoelstelling

Meer donaties genereren via de tools voor donaties aan liefdadigheidsinstellingen en advertenties van Facebook

Het doel van de campagne was het genereren van voldoende donaties via de tools voor donaties aan liefdadigheidsinstellingen van Facebook om UNICEF te voorzien van tienduizenden noodpakketten (meer dan tien keer het oorspronkelijke aantal) voor de kinderen in Jemen.

Insteek van de campagne
  • Frequentie van berichten: door vaak berichten met positieve opmerkingen in de inzamelingsactie te plaatsen en mensen aan te moedigen de inzamelingsactie met vrienden en familie te delen, zijn goede resultaten gegenereerd.
  • Klein beginnen en dan verder uitbouwen: start met een laag doel dat snel kan worden behaald en breid daarna uit met nieuwe haalbare doelen, en moedig mensen aan te helpen bij het behalen van deze nieuwe doelen.
  • De inzamelingsactie geleidelijk laten verlopen: verhoog het inzamelingsdoel geleidelijk om het ingezamelde bedrag altijd dichtbij het doel te houden en niet al te vaak het bedrag het doel te laten overschrijden.
  • Alles in realtime volgen: het is een groot voordeel als mensen de inzamelingsactie in realtime kunnen volgen.
Lessen van de campagne
  • Aanlooptijd: plan meer voorbereidingstijd om potentiële bedrijven en influencers ver vóór de start van de inzamelingsactie aan te spreken.
  • Maak het haalbaar: stel als je begint een lager dan verwacht doel in, maar verhoog dit doel snel wanneer de donaties in de buurt van dat lagere bedrag komen of dit overschrijden. Maak het haalbaar en zorg aan de start van de inzamelingsactie voor voldoende bekendheid.
  • Spreek supporters aan: zorg dat je over de middelen beschikt om donateurs aan te spreken. Moedig ze aan de inzamelingsactie te delen met vrienden en familie, bedank ze voor hun donatie en vraag hun mening over het volgende doel.
  • Timing: gebruik de inzamelingstools niet de hele tijd. Je kunt inzamelingsberichten beter bewaren voor specifieke perioden rond belangrijke evenementen in je markt. Zo voorkom je dat je doelgroep kleiner wordt en dat je ze overspoelt met berichten om te doneren.
  • Facebook-advertentiebeheer: gebruik Facebook-advertentiebeheer in plaats van paginaberichten te promoten. Hiermee krijg je namelijk meer controle over targeting en kun je effectiever gebruikmaken van je advertentiebudget.

Aanbevolen effectieve methoden

Je inzamelingsactie lanceren

Beschrijvingen bieden uitleg over het goede doel, waarom mensen het belangrijk vinden en wat deze donaties specifiek kunnen realiseren.

Tijdens je inzamelingsactie

Vind de donaties van je supporters leuk en plaats er opmerkingen bij zodra ze binnenkomen.

Je inzamelingsactie beëindigen

Plaats zodra het doel is bereikt opnieuw een bericht op de inzamelingsactiepagina om donateurs te bedanken voor hun genereuze steun.